EKSPLOZIVNI DNEVNIK

Procurili nevjerojatni planovi Britanaca, Norvežanima su htjeli preoteti Svalbard! ‘Bio bi to naš novi Gibraltar...‘

Htjeli su povećati teritorijalne vode radi ribolova, ali i postavljanja obavještajnih punktova nakon Brexita
Svalbard, arhivska fotografija
 Dr Juerg Alean/Sciencephoto/Profimedia

Doznalo se kako je Velika Britanija, odnosno dio njenih dužnosnika, ozbiljno razmatrala kupnju dijela norveškog otočja Svalbard, posljednjeg naseljenog područja prije arktičkog polarnog kruga, kako bi nakon Brexita povećala svoj teritorij i vode za ribarenje, ali i postavila punktove za svoje obavještajce.

Očekivano, norveške vlasti su bile šokirane, a kako piše britanski Telegraph, Norvežani su zaključili da su Britanci "potpuno poludjeli".

Nekadašnji pomoćnik ministra vanjskih poslova Tobias Elwood označen je u Telegraphovom članku kao onaj koji je "gurao" ideju da se kupi dio norveškog arhipelaga sjeveroistočno od Grenlanda. Dosad nepoznati plan javnosti je otkrio njegov bivši suradnik Sir Alan Duncan, i to u vrijeme kada je šef britanske diplomacije bio današnji premijer Boris Johnson.

Objavio je to u svojoj memoarskoj knjizi s dnevničkim zapisima "The thick of it: The Explosive Diaries of a Former Tory Minister" koju su odmah zapazili i dijelove prenijeli veliki mediji.

Tako Sir Alan u zapisu od 1. veljače 2017. navodi kako mu je Elwood dao "budalasti prijedlog" da Ujedinjeno Kraljevstvo kupi Svalbard.

- On je lud - zapisao je.

Drugog dana zabilježio je kako je Elwood i ranije uvjeravao Phillipa Hammonda, dok je on bio ministar vanjskih poslova, da kupi otoke.

- Elwood i dalje mašta o ideji kupnje Svalbarda. Očigledno neće odustati. Pokušao je to s Hammondom koji je rekao da više nikad neće razgovarati s njime. Norvežani misle da smo potpuno poludjeli - kazao je.

Elwood je, kako navodi Telegraph, u subotu medijima priznao da su britanske vlasti pokušale uvjeriti norveške da im prodaju dio teritorija za oko 250 milijuna američkih dolara.

- S geostrateškog gledišta, to je poput otoka Ascension, Falklanda i Gibraltara. Moramo tamo imati bazu. Sa strateške i vojne pozicije, to je nešto što bi bilo vrlo korisno imati - rekao je.

Da je došlo do takvog ishoda događaja Velika Britanija bi dobila pristup moru za ribolov, ali i pristup izvorima nafte i plina. Također, Velika Britanija bi dobila mogućnost prisluškivanja ostalih zemalja.

- Kao prislušna stanica to bi područje bilo apsolutno nevjerojatno - rekao je Elwood.

Telegraph otkriva i kako je David Cameron, dok je bio premijer, "bio vrlo privržen ideji, ali se pribojavao da proračun to trenutno ne može podnijeti". Ideju je, prema Elwoodovoj tvrdnji, podupirao i aktualni premijer Johnson u vrijeme dok je bio šef diplomacije.

Elwood kaže da je na kraju sve propalo jer birokrati u Foreign Officeu nisu spremni preuzimati rizike.

Foreign Office je odbio komentirati ove informacije, ali ih nije zanijekao. Rekli su kako neće komentirati promišljanja bivših dužnosnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 10:36