ISTRAGA ZAKLJUČILA

Procurili novi dokazi: Bolsonaro je lažirao svoje cijepljenje, sve je pomalo i komično

Bolsonaro je prethodno zanijekao da je znao ili naredio da se lažne informacije ubace u njegovu evidenciju cijepljenja

Bivši predsjednik Brazila Jair Bolsonaro 

 Alejandro Pagni/Afp/Profimedia/Alejandro Pagni/afp/profimedia

Podaci o cijepljenju bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara lažni su, priopćio je u četvrtak ured glavnog nadzornika zemlje nakon istrage u vezi s navodnim mijenjanjem podataka u Bolsonarovoj kartici cijepljenja protiv covida-19.

Zapisi pokazuju da je Bolsonaro, skeptik u vezi s covidom-19 koji se javno protivio cijepljenju, primio dozu cjepiva u javnom zdravstvenom centru u Sao Paulu u srpnju 2021.

Istraga je međutim zaključila da je bivši predsjednik napustio grad prethodnog dana i da se nije micao iz glavnog grada Brasilije do tri dana kasnije, navodi se u priopćenju.

Medicinska sestra navedena u evidenciji da je primijenila cjepivo na Bolsonaru zanijekala je da je to učinila. Navedena serija cjepiva također nije bila dostupna tog datuma, rekao je ured glavnog nadzornika.

Registracija dviju drugih doza cjepiva koje bi trebao primiti Bolsonaro uklonjena je iz njegova dosjea čak i prije početka istrage, dodaje se u izvješću.

Prošlog svibnja Bolsonarov dom u Brasiliji pretresla je savezna policija u sklopu istrage o cjepivu. Neki od njegovih pomagača su uhićeni i oduzet mu je mobitel. Bolsonaro je prethodno zanijekao da je znao ili naredio da se lažne informacije ubace u njegovu evidenciju cijepljenja.

Njegov odvjetnik nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Tijekom svog mandata, Bolsonaro je više puta umanjio važnost imunizacije i mjera socijalnog distanciranja tijekom pandemije. Često je izjavljivao da se protiv te bolesti nije cijepio i da to neće učiniti.

Također je sumnjao u učinkovitost cjepiva i širio strahove o mogućim nuspojavama imunizacije, idući toliko daleko da je lažno povezivao cjepivo s razvojem AIDS-a.

Bolsonaro je zaražen covidom-19 u srpnju 2020., gotovo godinu dana prije nego što je u njegovom kartonu zabilježeno da se prvi puta cijepio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:52