BRUTALNO UBOJSTVO

PROCURILI NOVI UZNEMIRUJUĆI DETALJI HORORA U KONZULATU Otkriveno što je sve saudijski eskadron smrti radio novinaru, njih 15 se iživljavalo na njemu

 
Snimka ulične kamere koja prikazuje novinara Jamala Khashoggija kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu
 Reuters TV / REUTERS

Kada je saudijski novinar Jamal Khashoggi prije dva tjedna ušao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu, ubojice su ga već čekale. Tijekom mučenja odrezani su mu prsti, nakon brutalne torture odrubljena mu je glava, a poslije svega njegovo je tijelo raskomadano, objavili su turski mediji koji su preslušali audio snimku zločina. Do snimki je navodno došla turska obavještajna agencija, navodi New York Times.

Podsjetimo, novinar kritičan spram Rijada koji je pisao kolumne za The Washington Post došao je u konzulat u 13.15h 2. listopada radi administrativnih poslova vezanih uz svoje vjenčanje.

Ondje ga je dočekao tim od čak 15 saudijskih agenata, od kojih je dio, prema otkriću New York Timesa, izravno povezan sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom. Odmah su ga počeli mlatiti i mučiti. Nakon nekoliko postavljenih pitanja, odsjekli su mu prste, a zatim je krenuo pravi pokolj. Sve je bilo gotovo za nekoliko minuta.

Po turskom listu, saudijski konzul Mohamad al-Otaibi čuje se na snimci kako kaže: "učinite to vani, donijet ćete mi probleme". Potom mu neidentificirana osoba odgovara: "Ako želiš živjeti kada se vratiš u Saudijsku Arabiju, šuti".

Al-Otaibi je iz Istanbula otputovao u utorak, a u srijedu je razriješen svoje dužnosti.

Kako smo ranije danas objavili, dr. Salah Muhamad al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost, čelnik saudijskog Znanstvenog vijeća za forenziku te navodno jedan od članova 15-eročlane skupine koja je dan prije Khashoggijevog ubojstva privatnim zrakoplovom stigla u Tursku počeo je saudijskog novinara komadati na stolu u kabinetu dok je ovaj još uvijek bio živ.

Prema svjedočanstvu izvora koji je čuo snimku Khashoggijevog ubojstva, saudijski je stručnjak za forenziku prije početka komadanja tijela novinara u svoje uši stavio slušalice kako bi mogao slušati glazbu dok obavlja svoj dio posla.

"Kada radim ovaj posao, slušam glazbu. I vi biste trebali to raditi", rekao je navodno al-Tubaigy drugim osobama u prostoriji.

Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali su to saudijske vlasti opovrgle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2021 22:45