VRLO ZNAČAJAN TRAG

PROCURILI PODACI IZ CRNE KUTIJE EGIPATSKOG AIRBUSA Senzori su 4 minute prije pada podivljali

Ostaci zrakoplova EgyptAira koji se srušio u Sredozemno more
 Reuters

Crna kutija izvađena iz srušenog EgyptAirovog leta MS804 otkrila je vrlo značajan trag koji bi mogao rasvijetliti misterij pada tog aviona.

Prema elektroničkim zapisima iz kutije za vrijeme kobnog leta oglasili su se detektori dima u prostoru toaleta, kao i u prostoriji sa letnom elektronikom ispod pilotske kabine. Dim se pojavio samo nekoliko minuta prije nego što je zrakoplov nestao s radara.

Podsjetimo, EgyptAirov let iz Pariza za Kairo srušio se u Mediteran 19. svibnja ove godine, pri čemu je poginulo svih 66 putnika i članova posade.

Iako su detektori dizajnirani kako bi primijetili prisustvo dima, znaju reagirati i na naglu kondenzaciju do koje može doći zbog gubitka pritiska u zrakoplovu. Ipak, čini se kako je do požara uistinu došlo, jer su istražitelji nesreće pronašli tragove gustog crnog dima na prednjem dijelu aviona.

Prvi znak da nešto nije u redu bila je poruka o kvaru na grijaču kopilotovog vjetrobrana. U naredne tri minute, zabilježeno je šest poruka o greškama, dvije na senzorima vjetrobrana i dvije na detektorima dima. Posljednje dvije zabilješke prijavile su kvar na autopilotu i na sustavima za upravljanje zrakoplovom. Četiri minute kasnije, transponder leta MS804 poslao je posljednju poruku o lokaciji aviona prije konačnog pada u more.

U Parizu, istražitelji još uvijek pokušavaju popraviti drugu crnu kutiju, koja je bilježila razgovore u kokpitu i koja bi mogla dodatno rasvijetliti uzroke nesreće. U pronalasku te kutije sudjelovali su i hrvatski pripadnici posade broda John Lethbridge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:48