ISABEL DOS SANTOS

PROCURILI ŠOKANTNI DOKUMENTI KOJI RAZOTKRIVAJU NEVIĐENU PLJAČKU Na računu državne naftne kompanije ostalo je samo 309 dolara!?

 
 Profimedia, AFP

Novi dokumenti koji su procurili u javnost otkrivaju da je najbogatija žena Afrike stekla svoje bogatstvo korupcijom, iskoristivši vlastitu državu, javlja BBC.

Isabel dos Santos dobila je pristup unosnim poslovima sa zemljom, naftom, dijamantima i telekomunikacijama, u vrijeme kad je njezin otac bio predsjednik Angole, afričke države prebogate prirodnim resursima.

U dokumentima nazvanima 'Luanda Leaks' koji su procurili vidi se niz sumnjivih ugovora koji pokazuju kako su ona i njezin suprug kupili vrijednu državnu imovinu .

Dos Santos je rekla da su optužbe protiv nje potpuno neistinite te da se radi o politički motiviranom lovu na vještice angolanske vlade.

Kći bivšeg predsjednika Angole inače živi u Velikoj Britaniji i vlasnica je skupih nekretnina u središtu Londona. Vlasti u Angoli već ju istražuju zbog optužbi za korupciju, a njezina imovina u toj zemlji je zamrznuta.

BBC je dobio pristup više od 700.000 dokumenata o njezinom poslovnom carstvu. Većinu ih je prikupila Platforma za zaštitu zviždača u Africi te ih dala Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara.

Čelnik organizacije Corruption Watch, Andrew Feinstein, rekao je da ti dokumenti pokazuju kako je Dos Santos iskoristila zemlju i njezine stanovnike za stjecanje bogatstva.

'Svaki put kad se ona pojavi na naslovnici nekog časopisa u svojetu, svaki put kad priredi jednu od svojih glamuroznih zabava na jugu Francuske, to čini na račun građana Angole', rekao je.

Jedan od njezinih najsumnjivijih ugovora sklopljen je iz Londona kroz britansku podružnicu angolanske državne naftne kompanije Sonangol. Ona je 2016. postavljena na čelo te tvrtke koja je tada bila u teškoj situaciji, a Dos Santos je na tu poziciju došla zahvaljujući svom ocu Joseu Eduardu dos Santosu, koji je na čelu Angole bio čak 38 godina. Kada se umirovio 2017. godine, i njezina je pozicija bila ugrožena, iako je nasljednik kojeg je sa izabrao došao iz iste stranke. Samo dva mjeseca kasnije, Isabel dos Santos je otpuštena.

Iz dokumenata je vidljivo da je prilikom napuštanja Sonangola Isabel dos Santos odobrila sumnjive isplate čak 58 milijuna dolara konzultantskoj kompaniji Matter Business Solutions u Dubaiju.

Rekla je da nema nikakvog financijskog interesa u tome, no dokumenti otkrivaju da je kompaniju vodio njezin menadžer, a vlasnik je njezin prijatelj.

Ta je tvrtka poslala više od 50 računa u Sonangol u Londonu na dan kada je dos Santos otpuštena, a ona ih je odobrila nakon što je otpuštena.

Iako je kompanija Matter iz Dubaija obavila nešto konzultantskog posla, na računima nema opravdanja za tako velike iznose. Primjerice, jedan račun iznosi 472,196 funti za neimenovane troškove, dok drugi za neodređene pravne usluge iznosi čak 928,517 funti. Dva računa, svaki na iznos od 676,339.97 funti izdana su za potpuno iste poslove, koji su već bili obavljeni od strane drugih tvrtki.

Kad se sumiraju sve transakcije, Sonangol je u samo jednom danu izgubio 57 milijuna dolara. Na kraju dana, na računu najjače državne kompanije bilo je 309 dolara...

Odvjetnici Isabel dos Santos rekli su da su svi njezini postupci povezani s kompanijom Matter bili potpuno zakoniti, a dodali su i da nije odobravala nikakva plaćanja nakon što je otpuštena iz Sonangola, prenosi BBC.

Iako ona negira da je učinila bilo što pogrešno, slična priča postoji i u industriji dijamanata. Njezin suprug, Sindika Dokolo, potpisao je 2012. godine jednostrani ugovor s angolanskom državnom kompanijom dijamanata Sodiam, no financirala ga je državna tvrtka. Dokumenti pokazuju da je 18 mjeseci nakon tog sporazuma tvrtka Sodiam uložila 79 milijuna u to partnerstvo, dok je Dokolo uložio samo četiri milijuna. Sodiam mu je dodijelio i naknadu za uspjeh u posredovanju tog partnerstva od pet milijuna, tako da zapravo on za to nije koristio vlastiti novac.

Iz dokumenata je vidljivo i kako je Sodiam sav novac posudila od privatne banke u kojoj je Isabel dos Santos najveći dioničar. Državljani Angole od tog posla nisu dobili niti dolar.

Inače, Angola se smatra kao jedna od najbogatijih država u Africi, ali bez obzira na to, više od 30 posto stanovništva živu u strašnom siromaštvu, preživljavaju s manje od dva dolara dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 08:22