TRUNE U KAMPU

Procurili zapanjujući dokumenti: Najpoznatiju džihadisticu u Siriju je prošvercao kanadski tajni agent

Ovu informaciju namjeravaju koristiti njeni odvjetnici na ročištu u studenom u postupku kojim osporavaju ukidanje britanskog državljanstva

Shamima Begun
 

 Andrew Drury/ Magnus News/Sipa Press/Profimedia/Andrew Drury/ Magnus News/Sipa Press/Profimedia

Shamima Begum, 22-godišnja djevojka koja je 2015. napustila UjedinjenoKrraljevstvo i otišla u Siriju da bi se pridružila se ISIS-u s još dvije djevojke iz Istočnog Londona, tada 16-godišnjom Kadizom Sultana i 15-godišnjom Amirom Abase, bila je žrtva trgovine ljudima, a sve je organizirao kanadski tajni agent, objavio je BBC.

Ovu informaciju namjeravaju koristiti njeni odvjetnici na ročištu u studenom u postupku kojim osporavaju ukidanje britanskog državljanstva Shamimi koja je sada pritvorena u logoru u sjeveroistočnoj Siriji. Državljanstvo joj je oduzeto 2019., ali budući da u tom trenutku nije bilo poznato da ju se može smatrati žrtvom trgovine ljudima, njeni odvjetnici sada to misle koristiti kao argument kojim bi joj se vratilo državljanstvo.

BBC tvrdi, pozivajući se na dokumente koje je dobio na uvid, da je Mohammed Al Rasheed, organizator njena prebacivanja, sve podatke o Shamimi, kao i drugim ljudima koje je švercao do područja pod kontrolom ISIS-a u Siriji dostavljao kanadskim obavještajnim službama. Kanada je dio globalne koalicije protiv ISIS-a, a informacije o suradnji Rasheeda je BBC-ju potvrdio visoko rangirani djelatnik kanadske obavještajne službe. Rasheed je bio uhapšen u Turskom gradu Sanliurfa nedugo nakon što je organizirao transport Shamime Begun i tada je rekao kako je od 2013. za kanadske obavještajne službe skupljao informacije o ljudima koje je prebacivao do područja ISIS-a jer je to bio uvjet da mu se odobri azil u Kanadi. Rasheed je 2013. tražio azil u kanadskom veleposlanstvu u Jordanu kada mu je postavljen uvjet pod kojim može dobiti azil, a BBC je dobio dosje s detaljima njegove operacije prebacivanja ljudi do ISIS-a.

U isto vrijeme kada je londonska policija tragala za Shamimom, Kanada je raspolagala informacijama o njenom kretanju zahvaljujući informacijama koje je dostavio Rasheed.

Rasheed se sreo s tri djevojke na autobusnoj stanici u Istanbulu odakle ih je kao glavni u švercerskom lancu ljudima za taj dio Turske prebacio u Siriju, a to mu je bio posao kojim se do tada bavio najmanje osam mjeseci, pokazuju podaci. „On je organizirao cijeli put od Turske do Sirije. Mislim da nitko ne bi uspio doći do Sirije bez pomoći švercera“, rekla je Begum za BBC. „Pomogao je mnogim ljudima tada, radili smo sve što je tražio jer nismo ništa znali“, kazala je Begum.

Rasheed je tijekom prebacivanja fotografirao dokumente i snimao ljude koje je švercao, a jedna snimka pokazuje Begum kako izlazi iz taksija i ulazi u drugi automobil nedaleko od granice sa Sirijom. Između ostalog, Rasheed je prikupljao i dostavljao informacije o ljudima koji su se dolazili boriti za ISIS iz Zapadne Europe, mapirao je njihove adrese, IP lokacije iz internet kafića, fotografirao ih i snimao mobitelom. Jedan od razgovora bio je s notornim Raphaelom Hosteyem, znanim i kao Abu Qaqa, reperom i studentom dizajna koji je 2013. napustio suprugu i dijete u Manchesteru i otišao se boriti za ISIS, a poginuo tri godine kasnije. Hostey je tražio od Rasheeda da dovodi ljude i opremu za ISIS, na što mu je Rasheed odgovorio: „Brate, spreman sam“.

Na ročištu u studenom odvjetnici će pokušati osporiti odluku o ukidanju državljanstva Begum jer je, kako tvrde, žrtva trafikinga i to od saveznika koji su dali prednost prikupljanju obavještajnih podataka umjesto da su štitili živote djece, što je bila Begum s 15 godina kada je došla u ISIS. Kanadska obavještajna služba CSIS nije službeno ni potvrdila ni opovrgla ove informacije dok je britanska reagirala izjavom kako obavještajne i sigurnosne operacije ne komentiraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:43