STOTINE MRTVIH

Procurilo dramatično pismo ruskih marinaca: ‘Zapovjednici od nas traže nezamislivo i zovu nas ‘ljudskim mesom‘‘

Pripadnici 155. brigade mornaričkog pješaštva požalili su se da su u četiri dana u borbama oko Donjecka izgubili 300 ljudi

Na društvenim mrežama širi se snimka navodne pobune pripadnika 155. brigade mornaričkog pješaštva

 Screenshot/Twitter

Rusiju zabrinjava pitanje gubitaka koje je pretrpjela jedna brigada ruskoga mornaričkog pješaštva, nakon što je guverner okruga Primorski Kraj na Dalekom istoku u ponedjeljak u priopćenju opovrgao pritužbe što su ih navodno uputili vojnici, a odnose se na broj mrtvih u borbama.

Prema informacijama objavljenim na internetskoj stranici The Insider, pripadnici 155. brigade mornaričkog pješaštva, u uobičajenim okolnostima stacionirani na Pacifiku, požalili su se u pismu guverneru Primorskoga Kraja da su u četiri dana u borbama oko Donjecka izgubili 300 ljudi. Tim su brojem obuhvaćeni njihovi mrtvi, ranjeni i nestali suborci.

Guverner Oleg Kožemjako na Telegramu je u ponedjeljak objavio video snimku u kojoj osporava iznesene podatke. Istaknuo je da je "bilo velikih gubitaka, ali ni približno tako velikih" kako stoji u navodnom pismu.

Rekao je da su ga u to uvjerili zapovjednici s bojišnice te dodao da su vojni istražitelji zaduženi da temeljito istraže slučaj. Vojnici su u izvornome pismu očito tražili neovisnu istragu.

Pismo sadrži i pritužbe po kojima zapovjednici šalju vojnike u "nezamislive ofenzive" kojima se ne postiže puno. Žalili su se i da je jedna brigada izgubila oko polovice svoje opreme.

Svoje su zapovjednike optužili za pokušaj prikrivanja gubitaka i izostanak brige za dobrobit boraca. U pismu stoji kako zapovjednici "ljude nazivaju ‘mesom‘".

Rusko ministarstvo obrane, kako prenosi The Guardian, poduzelo je neobičan korak kada je odlučilo demantirati ova izvješća ruskih vojnih blogera da je jedinica mornaričkog pješaštva izgubila stotine ljudi u bezuspješnoj ofenzivi u istočnoj Ukrajini, objavila je državna novinska agencija RIA.

Rečeno je kako je ministarstvo odbacilo tvrdnje blogera da je 155. mornarička brigada Pacifičke flote pretrpjela "velike, besmislene gubitke u ljudstvu i opremi".

Naprotiv, tijekom 10 dana postrojba je napredovala 5 kilometara u ukrajinske obrambene položaje jugozapadno od Donjecka, citirala je RIA ministarstvo. Izričito su zanijekali da su zapovjednici brigade pokazali nekompetentnost, izvijestila je agencija Reuters.

“Zbog kompetentnih radnji zapovjednika postrojbi, gubici marinaca u navedenom razdoblju ne prelaze 1 posto borbene snage te 7 posto ranjenih, od kojih se značajan dio već vratio na dužnost”, navodi se.

Ovo rijetko demantiranje izvješća ukazuje da su ona pogodila krugove u Kremlju u živac u trenutku kada su, nakon devet mjeseci rata, ruske snage pod velikim pritiskom u djelomično okupiranim regijama Ukrajine koje je Moskva proglasila svojim teritorijem, što je čin koji su Kijev i zapadne zemlje, ali i većina zemalja članica UN-a, proglasili nezakonitima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:09