PANDORA PAPERS

Procurilo skoro 12 milijuna tajnih dokumenata: Razotkriveno bogatstvo svjetskih lidera!

Pandorini dokumenti rezultat su najvećeg istraživanja koje je organizirao Međunarodnih konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ)
Jordanski kralj, Tony Blair, Vladimir Putin, Andrej Babiš
 Afp, Ilustracija: Vesna Veselić

Pandorina kutija je otvorena. Barem bi se tako moglo zaključiti prema naslovima na britanskom BBC-u i Guardianu koji su večeras objavili velike specijale pod nazivom "Pandorini dokumenti". "Razotkriveno skriveno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera", glasio je primjerice naslov na BBC-u. "Najveći curenje offshore podataka razotkriva financijske tajne bogatih i moćnih", "vrištalo" je s Guardiana.

U svakom slučaju, oba medija - kao i niz njihovih partneri iz drugih zemalja - tvrde da su otkrili tajne 35 aktualnih i bivših lidera te više od 300 javnih dužnosnika i osoba u jednom od najvećih curenja financijskih dokumenata ikada. Riječ je, tvrde, o oko 12 milijuna različitih vrsta dokumenata koje je istraživalo najmanje 650 novinara iz 117 zemalja, predvođenih Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Među uključenim medijima je i portal Oštro koji je najavio "da će u idućim tjednima objavljivati priče o najistaknutijim osobama čiji su se poslovi našli u Pandorinim dokumentima".

Spomenuti dokumenti proizašli su iz ukupno 14 kompanija za financijske usluge iz zemalja kao što su Cipar, Panama, Belize, Ujedinjeni Arapski Emirati, Singapur i Švicarska.

Bivši britanski premijer Tony Blair, češki premijer Andrej Babiš, jordanski kralj samo su neka od imena koja se spominju. Ime Vladimira Putina nigdje se ne spominje, ali zato se itekako spominju njegovi najbliži suradnici koji su povezani s kupnjom nekretnina u Monacu.

Iako mnoge transakcije vidljive iz dokumenata nisu ilegalne, razotkrivaju praksu kojoj bogati i moćni očito često priskaču - uspostavljaju kompanije pomoću kojih potajno kupuju imovinu.

"Oni koriste te offshore račune, offshore fondove, kako bi kupili milijune dolara vrijednu imovinu u drugim zemljama, i obogatili svoje vlastite obitelji na račun svojih građana", tvrde ICIJ-u. Također, vjeruju da njihova istraga "otvara kutiju po pitanju mnogih stvari". Stoga su joj i nadjenuli ovo upečatljivo ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 04:55