JANŠIN NON-PAPER

Procurio dokument koji je digao regiju na noge: Izravno govori na koji način treba podijeliti BiH

Slovenski premijer u dokumentu nudi svoju viziju rješenja za stanje na Zapadnom Balkanu
Janez Janša
 AFP, Necenzurirano.si, News 1.mk (ilustracija Vesna Veselić)

Slovenski portal necenzurirano.si objavio je non-paper koji je slovenski premijer Janez Janša poslao u Bruxelles i u kojem nudi svoju viziju rješenja za stanje na Zapadnom Balkanu. Primož Cirman, jedan od autora teksta, za Jutarnji list je izjavio da je riječ o stvarnom dokumentu, da su se namučili da do njega dođu i da potpuno vjeruju svom izvoru. Te da smatra kako je prema načinu pisanja jasno da je riječ o diplomatskom dokumentu tipa "non-paper".

Dokument možete pogledati OVDJE

Jutarnji list je u danas objavljenom tekstu objavio da slovenski izvori smatraju da dokument postoji. Vrlo je vjerojatno da je novinarima portala Necenzurirano.si dokument dostavio netko iz kruga oko slovenskog premijera. Kako bi se prestalo s mistificiranjem, koje je postalo izuzetno opasno po slovensko predsjedanje EU-om u drugoj polovici ove godine i javnost mogla točno vidjeti što je predloženo.

Naslov dokumenta je “Zapadni Balkan - put naprijed”, a zatim navodi točku jedan “situacija”. U kojoj stoji da su ključni problem regije “neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata”. Zatim navodi kako je u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće zamisliti europsku perspektivu Srbije i Kosova, a članstvo Bosne i Hercegovine u EU je u potpunosti isključeno. “Turska je, primjerice, iskoristila ovaj prazni prostor jačajući svoj utjecaj u BiH i Sjevernoj Makedoniji”, navodi se.

U drugoj se točci nude “Rješenja”.

a) Ujedinjenje Kosova i Albanije uz davanje posebnog status Srbima sa sjevera Kosova po modelu Južnog Tirola u Italiji

b) Pripajanje Srbiji velikog dijela Republike Srpske čime bi Beograd pristao na spajanje Kosova i Albanije

c) Hrvatsko nacionalno pitanje bi se riješilo ili pripajanjem većinski hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj ili davanjem posebnog statusa hrvatskim dijelovima BiH po modelu Južnog Tirola

d) Bošnjaci dobivaju samostalnu državu i na referendumu biraju EU ili “ne-EU” (Turska) budućnost. Ističe se moguća prijetnja jačanja radikalnog islama preko turskog utjecaja

e) EU, zajedno s drugim inicijativama (apostrofira se Tri mora) pokreće provedbu sveobuhvatnog ekonomskog programa

f) Ubrzava se članstvo u EU i NATO

Treća je točka “Koraci”:

a) Tiho potvrditi mogućnost provedbe programa u regiji (u tijeku)

b) Postupak pod 1. na međunarodnoj razini (u tijeku)

c) Kreirati komunikacijski program

Ako se sve strane (1 i 2) slože - kod regije se navodi “većina aktera”, dakle ne svi - EU preuzima formaliziranje inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:52