NEUPOTREBLJIVO

Procurio dokument koji je razotkrio fijasko s njemačkim oružjem: ‘Za sve je kriva Christine!‘

Izvješće je objavljeno u trenutku kada Berlin počinje popunjavati nedostatke njemačke vojske

Christine Lambrecht

 John Macdougall/Afp

Većina najsuvremenijeg njemačkog topničkog oružja je neupotrebljiva, pokazuje povjerljivi dokument Ministarstva obrane koji je procurio u javnost.

Prema pisanju britanskog Timesa, najmanje šest od 14 njemačkih haubica Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) koje su trebale biti poslane u Ukrajinu završile su umjesto toga u Litvi na popravku. Od 105 oklopnih samohodnih haubica koliko ih Njemačka posjeduje, svaka treća je trenutačno uporabljiva, prema internom vladinu izvješću koje citira njemački list Bild. A prema pisanju Spiegela, niti jedan oklopni transporter Puma trenutačno nije operativan.

Glasnogovornik obrambene političke frakcije CDU-CSU u Bundestagu, Florian Hahn, smatra ministricu obrane Christine Lambrecht osobno odgovornom za taj fijasko. U izjavi za njemački javni radioservis Deutschlandfunk rekao je da Bundeswehr nije ispravno testirao oružje u ranoj fazi. "Za to je kriva Lambrecht", ustvrdio je Hahn.

Oružje za ukrajinsku artiljeriju

Panzerhaubitze 2000 oklopna je samohodna haubica koju su 1990-ih razvila dva najveća njemačka proizvođača oružja, Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall, za potrebe njemačke vojske. Smatra se jednim od najnaprednijih oružja te vrste na svijetu. Ima domet od 30 kilometara sa standardnim NATO-ovim streljivom 155 mm ili čak 40 kilometara s odgovarajućim streljivom povećanog dometa. Zbog visoke brzine paljbe i sposobnosti manevriranja smatra se idealnim oružjem za ukrajinsku artiljeriju koja koristi taktiku "pucaj i bježi".

Bild piše kako je njemačkoj vojsci trenutačno dostupno samo 73 komada PzH 2000. Od toga je samo polovica operativna, a još njih 18 nalazi se na popravku. Bundeswehr nije objavio nikakve informacije o operativnoj spremnosti svojih glavnih oružanih sustava. Razlozi za probleme mogu biti različiti. Na primjer, u prošlosti su nedostajali rezervni dijelovi jer ih nije bilo na skladištu. Njemačka je također odgodila svoje planove za ulaganje u borbeno vozilo pješaštva (BVP) Puma nakon što je svih 18 tenkova prestalo raditi tijekom osam dana obuke. Jedno vozilo je onesposobljeno za daljnje korištenje nakon što mu se zapalila elektroinstalacija. Pume su nabavljene za ukupno šest milijardi eura (17 milijuna eura po komadu) i smatraju se trenutačno najskupljim borbenim vozilima pješaštva na svijetu.

Ulaganje stavljeno na led

Pume su trebale biti okosnica NATO-ove Združene operativne snage visoke spremnosti pod vodstvom Njemačke, postrojbe koja bi trebala biti brzo raspoređena kako bi čuvala istočno krilo Saveza u slučaju invazije. Ako Puma ne bude dostupna do kraja travnja 2023., njemačka vojska morat će koristiti borbena vozila pješaštva Marder, 50 godina staru prethodnicu Pume. Njemačko Ministarstvo obrane namjeravalo je potrošiti nekoliko stotina milijuna eura na nadogradnju svojih Puma, ali ulaganje je stavljeno na led dok proizvođači ne identificiraju temeljne probleme.

Izvješće o lošem stanju opreme oružanih snaga objavljeno je u trenutku kada Berlin počinje popunjavati nedostatke njemačke vojske. Bundestag je u lipnju odobrio fond od 100 milijardi eura za modernizaciju vojske, koja uključuje investicije i projekte naoružanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:42