POBUNA ČLANICA

Procurio interni EU dokument: ‘Da, izgledna je invazija na Tajvan, ali ne napadajte Kinu‘

U dokumentu se upozorava da bi vojni sukob ugrozio vitalnu opskrbu Europe mikročipovima

Ilustrativna fotografija

Vodeći ljudi EU pozivaju europske vlade da nastave surađivati s Kinom, bez obzira na rastuće napetosti između Washingtona i Pekinga.

Diplomatska služba Europske unije želi da zemlje članice budu pripremljene za moguću eskalaciju krize oko Tajvana, upozoravajući da bi vojni sukob ugrozio vitalnu opskrbu Europe mikročipovima.

No, iako se rizici za Europu moraju smanjiti, ona se ne smije potpuno ograditi i udaljiti od Kine, navodi se u internom dokumentu koji je pripremila Europska služba za vanjsko djelovanje, a POLITICO je imao uvid u dokument.

Dokument dolazi u ključnom trenutku za EU, koja se bori sa sve kompliciranijim odnosima s Kinom. SAD u ovom trenutku pojačava svoj ionako jastrebovski stav prema Pekingu, dok se europski čelnici tek trebaju dogovoriti o jedinstvenom pristupu.

Dokument je odmah izazvao reakciju nekih europskih vlada koje su naklonjenije američkom pristupu: "Čini se da smo se, uz sve moguće alarmantne zvukove alarma, ponovno odlučili pritisnuti gumb za stišavanje, i nastavili drijemati", rekao je jedan visoki diplomat EU-a koji je želio ostati anoniman.

U dokumentu, koji su izradili diplomatski dužnosnici izvršnog tijela EU-a, 27 država članica Unije poziva se da iskoriste "priliku" za smanjenje rizika od rastućeg utjecaja Kine na gospodarska i sigurnosna pitanja.

U dokumentu se ipak navodi da Europa još uvijek ima priliku izravno razgovarati s vladom predsjednika Xi Jinpinga. "Kina i Europa ne smiju potpuno otuđiti. U suprotnom postoji rizik da će se nesporazumi povećati i proširiti i na druga područja", stoji u nacrtu.

"Sustavno suparništvo može se pojaviti u gotovo svim područjima suradnje. Međutim, to ne bi trebalo odvratiti EU od održavanja otvorenih kanala komunikacije i traženja konstruktivne suradnje s Kinom [...] Takva suradnja može pomoći u probijanju rastuće samoprouzročene izolacije kineskog vodstva. No, prije svega treba promicati temeljne interese EU-a", navodi se također u dokumentu.

Odnosi Europske unije s Kinom su tema koja će dominirati kreiranjem politike u nadolazećim mjesecima, a veća rasprava oko ovog pitanja očekuje se na summitu čelnika EU-a u Bruxellesu ovog lipnja .

Smanjenje rizika u Pekingu

Dokument poziva države članice da ubrzaju planove za smanjenje rizika i pretjeranu ovisnost o Kini.

"Smanjivanjem rizika možemo osigurati predvidljivost i transparentnost u našim gospodarskim i trgovinskim odnosima, istovremeno promičući siguran pristup temeljen na pravilima", stoji u dokumentu.

Poziv na smanjenje rizika dolazi uprava sada kada se čini da je Peking sve nervozniji zbog priče da predstavlja prijetnju Zapadu. Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang kritizirao je ovaj tjedan u Berlinu europske političare zbog pokušaja da se "riješe Kine" u ime uklanjanja rizika.

Dokument se bavi i politički osjetljivim pitanjem Tajvana. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u intervjuu za POLITICO prošlog mjeseca da bi Europa trebala izbjeći da bude uvučena u sukob između Kine i Sjedinjenih Država oko samoupravnog otoka koji Peking smatra svojim.

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

Što se tiče Tajvana, u dokumentu se navodi: "EU […] je nepokolebljiva u tome da bi svaka jednostrana promjena statusa quo i uporaba sile mogla imati velike gospodarske, političke i sigurnosne posljedice na globalnoj razini, posebno s obzirom na primarnu ulogu Tajvana kao dobavljač najnaprednijih poluvodiča."

image

Automobilski poluvodiči

/Profimedia

U dokumentu dalje stoji: "EU mora biti spremna za scenarije u kojima bi napetosti značajno porasle. Rizik od eskalacije u Tajvanskom tjesnacu jasno pokazuje potrebu rada s partnerima kako bi se spriječila erozija statusa quo u interesu svih."

Prema procjenama, oko 90 posto naprednih poluvodiča uvezenih u EU dolazi iz Tajvana.

Tajvanski div poluvodiča TSMC bio je pod pritiskom da preseli neke od svojih proizvodnih pogona, ali do sada se pomaknuo samo u smjeru dva navodna tajvanska dobavljača sigurnosne opreme - SAD-a i Japana.

Što se Ukrajine tiče, Unija nije impresionirana posljednjim diplomatskim nastupom Kine, koji je obilježen odgođenim prvim razgovorom predsjednika Xi Jinpinga s Volodimirom Zelenskim.

"Kinesko ‘stajalište u 12 točaka o ukrajinskoj krizi‘ [...] potvrđuje njezino snažno prorusko stajalište", stoji u dokumentu. "Izravni dijalog između Kine i Ukrajine bio bi najbolja prilika da Kina pridonese pravednom političkom rješenju", dodaje se dalje u dokumentu.

Zemlje članice EU trebale bi nastaviti upozoravati Peking da ne podupire Rusiju, čak ni zaobilazeći sankcije, dodaje se u istom dokumentu.

Dokument također sadrži sumorne prognoze za unutarnji razvoj Kine, govoreći da će se azijska supersila "vjerojatno suočiti s domaćim gospodarskim i političkim izazovima bez presedana zbog usporavanja gospodarskog rasta i demografskih promjena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:28