‘ZANEMARIV BENEFIT‘

Procurio izvještaj španjolskih stručnjaka: ‘Covid potvrde nisu učinkovite u sprječavanju širenja zaraze, dapače!‘

U europskim državama u kojima se koristi sustav covid potvrda broj novozaraženih je znatno porastao, navode Španjolci

Korištenje covid potvrde u Pamploni (Navarre)

 Eduardo Sanz/Contactophoto/Profimedia

Stručnjaci iz španjolske Inter-regionalne komisije za covid koja djeluje u sklopu Ministarstva zdravstva zaključili su da su covid potvrde neučinkovite u sprječavanju širenja zaraze. Štoviše, mogle bi slati i opasnu poruku da cijepljene osobe ne mogu širiti virus, piše El Pais.

Riječ je o internom izvješću u koje je El Pais imao uvid, a u kojem stručnjaci kažu da iskustva drugih europskih zemalja sugeriraju da korištenje covid potvrda kao propusnica za ulazak u kafiće i druge uslužne objekte ne smanjuje nivo zaraze.

- U europskim državama u kojima se koristi sustav covid potvrda broj novozaraženih je znatno porastao, iako je činjenica da je u tim zemljama procijepljen znatno manji postotak stanovništva nego u Španjolskoj, stoji u izvješću.

Naime, u Španjolskoj je 80,5 posto stanovništva potpuno cijepljeno (a još 1,5 posto stanovništva je primilo barem jednu dozu cjepiva). Pritom je cijepljeno čak 90 posto targetirane populacije, zbog čega stručnjaci smatraju da bi učinak covid potvrda u Španjolskoj bio zanemariv i napominju da se njihovim uvođenjem potencijalno šalje pogrešna poruka da cijepljeni ne mogu širiti virus.

- Znamo da je oko 40 posto cijepljenih podložno infekciji koronavirusom i prenošenju zaraze, stoji u izvješću.

Jedinu beneficiju koju stručnjaci vide u sustavu covid potvrda jest ta da i dalje upozorava ljude na opasnost od pandemije i potiče cijepljenje među onima koji zaziru od vakcine.

Spomenimo još i da u Španjolskoj 8 od 17 regija/pokrajina koristi covid potvrde u nekom obliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:02