PET TOČAKA

Procurio njemački prijedlog za Gazu nakon rata: Palestinci bijesni, EU diplomat ga pokopao

Njemački prijedlog sastavljen je 21.10., prije nego što je Izrael odlučio pokrenuti drugu fazu svoje vojne operacije

Sve su članice EU rekle da treba uspostaviti ”humanitarne koridore i pauze”, ali nisu suglasne da treba doći do prekida vatre između Hamasa i Izraela

 SAID KHATIB/AFP

Njemačka je navodno predložila da Ujedinjeni narodi preuzmu kontrolu nad Gazom nakon što završi sukob Izraela i Hamasa, piše Politico. Međutim, Palestinci i neki europski diplomati ozbiljno sumnjaju u izvedivost te ideje, a jedan je visoki palestinski dužnosnik u Europi rekao da je ona "neprihvatljiva".

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken prošlog je mjeseca rekao da bi "učinkovita i revitalizirana" Palestinska nacionalna uprava trebala voditi vladati Gazom, ali nije rekao kako bi je se učinilo "učinkovitom" te kako prebroditi izraelsko opiranje.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je ranije da će Izrael preuzeti "ukupnu sigurnosnu odgovornost" za Gazu, i to na "neodređeni period". Europska unija i SAD protive se tom Netanyahuovom rješenju.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell naglasio je u ponedjeljak da Izrael ne može ostati u Gazi nakon što se okonča rat koji je započeo kada je Hamas 7. listopada napao nekolicinu gradova u Izraelu koji se nalaze odmah do granice Izraela i Gaze. Borrell je rekao i da Unija vjeruje da se "jedna Palestinska nacionalna uprava" mora vratiti u Gazu.

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken također je rekao da Izrael ne smije ponovno okupirati Gazu nakon što završi njegov rat s Hamasom.

Pet rješenja

Njemački prijedlog - neslužbeni dokument - naoko je sastavljen 21. listopada, prije nego što je Izrael odlučio pokrenuti drugu fazu svoje vojne operacije protiv Gaze.

"Izraelov cilj je cilj koji svi mi dijelimo: Hamas ne smije ponovno doći u poziciju da terorizira Izrael i njegove građane", stoji u dokumentu koji je sastavila jedna od najvećih saveznica Izraela u Europskoj uniji. Istovremeno, dokument kaže da je "jasno da će se ti ciljevi teško ostvariti isključivo vojnim putem". "Protiv Hamasove radikalne ideologije i agende ne može ratovati isključivo vojnim sredstvima", stoji u dokumentu.

Nijemci su u dokumentu naveli pet rješenja za budućnost Gaze. Među njima je i ponovna okupacija Gaze od strane Izraela te rješenja u kojima Gazom vladaju ili Palestinska nacionalna uprava ili Egipat. Na popisu se našao i prijedlog da vođenje Gaze preuzmu Ujedinjeni narodi. Kako je u dokumentu ustvrdio Berlin, taj scenarij uključuje internacionalizaciju Gaze pod kišobranom Ujedinjenih naroda i njihovih partnera u regiji. U konačnici, Palestinci bi trebali sami upravljati Gazom. U njoj bi se trebali održavati i redoviti izbori, a međunarodna bi zajednica trebala jamčiti da su pravedni i regularni.

Nijemci su rekli da bi taj scenarij Gazi mogao dati političku perspektivu. Ustvrdili su da ni Palestinska nacionalna uprava ni Egipat ne mogu i ne žele preuzeti vođenje Gaze, a da povratak na status quo i ponovna okupacija teritorija od strane Izraela nisu politički prihvatljiva rješenja. Berlin je upozorio da bi scenarij u kojem UN preuzima vođenje Gaze tražio značajne investicije političkog kapitala i novca te međunarodnu koaliciju koja bi se zajedno s UN-om bavila sigurnosnim pitanjima.

U dokumentu stoji da bi se EU trebao angažirati oko oblikovanja rasprave o Gazi do koje će doći nakon rata Izraela i Hamasa. Njemačka je naglasila da se situacija u Gazi može na održiv način stabilizirati ako se ponovno aktivira bliskoistočni mirovni proces.

‘Mrtvorođenče‘

Predsjednica Europske komisija Ursula von der Leyen prošlog je tjedna poduprla ideju da UN preuzme vođenje Gaze te rekla da se svijet mora pobrinuti da Gaze nakon rata Izraela i Hamasa više neće biti utočište terorista.

Nekoliko diplomata koji su razgovarali s Politicom rekli su da njemački prijedlog nije dovoljno detaljan i dalekosežan. Spočitnuli su Nijemcima i što su ga sastavili u ranom stadiju konflikta, što ga nisu poslali svim članicama EU i što nisu planirali da ministri vanjskih poslova članica o njemu rasprave. Kada je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nedavno izrekla stav Berlina o Gazi, rekla je da ona ne smije biti okupirana te bi bilo idealno kada bi bila pod međunarodnim protektoratom. Tada nije spomenula UN.

Jedan je europski diplomat njemački dokument nazvao "mrtvorođenčem".

Njemački je prijedlog razbjesnio palestinske dužnosnike koji su već ljuti na EU jer ne spominje prekid vatre u Gazi.

Organizacija islamske suradnje, međunarodna organizacija islamskih država koja, između ostaloga, podupire palestinsku oslobodilačku borbu, održala je u ponedjeljak konferenciju za medije u Bruxellesu te na njoj rekla da o budućnosti Gaze neće raspravljati sve dok se ne uspostavi prekid vatre.

Sve su članice EU rekle da treba uspostaviti "humanitarne koridore i pauze", ali nisu suglasne da treba doći do prekida vatre. Španjolska se zalaže za prekid vatre dok su protiv, primjerice, Nijemci i Austrijanci jer smatraju da će se time izjednačiti Izrael i Hamas, država i organizacija koju EU smatra terorističkom.

Abdalrahim Alfarra, čelnik Palestinske misije pri Europskoj uniji, Belgiji i Luksemburgu, rekao je da neprihvatljivo da UN vodi Gazu.

Alfarra je rekao da Gazi treba UN koji će štititi granicu između dvije buduće države - Palestine i Izraela. Alfarra je dodao da je nespominjanje čuvanja granica od strane UN-a u njemačkom dokumentu njegov glavni problem. Alfarra je ustvrdio i da Nijemci prije sastavljanja dokumenta nisu razgovarali s Palestinskom nacionalnom upravom, a kritizirao je činjenicu da se u njemu ne spominje prekid vatre kao preduvjet za raspravu o budućnosti regije. "Nisu razgovarali o tome kako ćemo sada zaštititi muškarce i žene. Sada je vrijeme: budućnost Gaze", rekao je Alfarra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 16:22