ZAVRŠIO U MORU

Procurio novi video drame: najmoderniji američki borbeni avion razbio se o palubu broda pa zapalio

Kamera pokazuje da se pilot uspio katapultirati i spasiti, nakon čega je zrakoplov bočno otklizao prema sredini palube i u more

Ilustracija, F-35C Lightning II pri slijetanju na nosač aviona

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

U nedjelju se pojavila videosnimka s tzv. PLAT kamere (tzv. PLAT - eng. Pilot's Landing Aid Television) jednog od aviona s američkog nosača aviona USS Carl Vinson na kojoj se vidi trenutak u kojem je 24. siječnja 2022. borbeni avion F-35C udario o palubu broda i potom završio u Južnom kineskom moru, piše Business Insider.

Nekoliko dana nakon nesreće na internet je procurila fotografija F-35C koji pluta u moru, a odmah potom i video snimak s repa aviona koji prikazuje posljednje sekunde prije prizemljenja. Američka mornarica je nekoliko dana kasnije potvrdila autentičnost i fotografije i videa.

Video s PLAT kamere koji je u nedjelju objavljen je na Redditu i prikazuje nesreću iz druge točke gledišta.

Na snimci se vidi Lightning II koji se prebrzo približava palubi, što je potaknulo časnike za signalizaciju pri slijetanju (LSO ili 'Paddles') da počnu vrištati preko radija 'power', a zatim 'wave off, wave off' što je trebala biti poruka pilotu da prekine slijetanje i odmah zaobiđe brod.

Točno u 16:30:30, dogodio se udar u rampu ili vrlo kratko i teško slijetanje. Video je snimljen s ekrana računala pa kvaliteta videozapisa nije najbolja.

U svakom slučaju, zrakoplov je vrlo snažno udario u brod, pri čemu je odsječen glavni stajni trap što je uzrokovalo da se F-35 odbio o palubu i udario u nos, te počeo kliziti u stranu zahvaćen plamenom.

Dok posada nosača zrakoplova poziva hitnu pomoć, u videu se vidi zapis s druge kamere koja prikazuje posljedice pada.

Snimka druge kamere počinje u trenutku kad LSO upozorava pilota da se prebrzo približava palubi, prije nego što očajnički poviče 'wave off'. Kamera pokazuje da se pilot uspio katapultirati i spasiti, nakon čega je zrakoplov bočno otklizao prema sredini palube već zahvaćen plamenom.

F-35 je zatim posve izmakao kontroli i pao ravno u more, dok su neki njegovi zapaljeni dijelovi poletjeli prema drugom zrakoplovu parkiranom na palubi. Hitna posada brzo je intervenirala kako bi ugasila požar.

Korisnik koji je video postavio na Reddit kaže kako ga nije on sâm snimio, no ne navodi gdje je snimku nabavio. Video snimljen s repa prvo je podijeljen na Telegramu, nakon čega je postao viralan na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Američka mornarica još nije potvrdila autentičnost videa, iako se čini da je u skladu s detaljima o incidentu koji su se do sada pojavili.

Iako je bilo mnogo nagađanja o glavnom uzroku incidenta i kako se incident dogodio, zasad nije objavljeno službeno priopćenje. U međuvremenu, američka mornarica radi na izvlačenju zrakoplova s dna mora.

Kako je Jutarnji već pisao, u trenutku nesreće pilot je obavljao rutinski let. Sigurno se katapultirao nakon čega ga je iz mora izvukao vojni helikopter. Pilot je u stabilnom stanju.

Od šestoro ozlijeđenih na palubi, trojica su prebačena u bolnicu u Manili na Filipinima, a stanje im je također stabilno. Preostala trojica mornara primili su medicinsku skrb na samom nosaču.

Glasnogovornik Sedme flote mornarice u Japanu, poručnik Mark Langford, rekao je u utorak i da su ratni brod i svi zrakoplovi koji su bili na palubi nastavili s normalnim radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:59