RATNA EKONOMIJA

Procurio plan EU za naoružavanje Ukrajine: Milijardu eura za streljivo i pokretanje industrije

Plan predviđa jačanje europske industrijske proizvodnje, koja se napreže da proizvodi streljivo brzinom koju zahtijeva rat

Ukrajinci ispaljuju granate iz francuske haubice Caesar na ruske položaje

 Aris Messinis/Afp

Milijardu eura za streljivo, posebno topničke granate od 155 mm, korištenje zajedničkog okvira nabave za objedinjavanje narudžbi te povećanje industrijskih kapaciteta Europe kako bi se zadovoljila sadašnja i buduća potražnja.

Tako izgleda plan za opskrbu Ukrajine oružjem u tri smjera koji bi Europska unija uskoro trebala službeno predložiti, saznaje Bloomberg.

"Sva su tri elementa ključna za održavanje naše potpore Ukrajini u njezinom napredovanju. Sve tri trake moraju se nastaviti paralelno i pod hitno", navodi se u dokumentu.

Plan, koji je odraz pisma koje je glavni diplomat EU Josep Borrell poslao ministrima obrane EU prošlog tjedna, ne spominje lako dostupne izvore financiranja za trenutno jačanje kapaciteta.

Dokument EU predložit će paket od milijardu eura za nadoknadu troškova državama članicama koje Ukrajini šalju streljivo iz vlastitih zaliha po povoljnoj stopi od najviše 90 posto.

Plan također predviđa jačanje europske industrijske proizvodnje, koja se napreže da proizvodi streljivo brzinom koju zahtijeva rat. Zahtjevi Ukrajine trebali bi se riješiti kroz sedmogodišnji projekt nabave, koji bi uskoro trebao biti pokrenut pod vodstvom Europske obrambene agencije kako bi se pokrile potrebe država članica, u rasponu od malokalibarskog streljiva do granata kalibra 155 mm.

"Predlaže se korištenje ovog okvirnog ugovora za rješavanje trenutnih i budućih ukrajinskih potreba, povrh onih koje su izrazile države članice", piše Bloomberg, dodajući da bi se ugovori okvirno mogli sklopiti "između kraja travnja i kraja svibnja".

European Peace Facility (EPF), mehanizam koji EU trenutačno koristi za nadoknadu troškova zemljama koje izvoze oružje u Ukrajinu, također bi se mogao koristiti kao opcija za izravnu nabavu streljiva za Ukrajinu ili za države članice da nabave streljivo i potom ga isporuče. Vlade EU bi trebale odlučiti kako će financirati inicijative i vjerojatno će podići gornju granicu proračuna EPF-a.

Do sada je fond isplatio 3,6 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini, a zemlje članice odlučile su prošlog prosinca povećati svoje financiranje za dvije milijarde eura 2023. godine.

EU također planira predložiti različite mjere za dugoročno povećanje proizvodnje i prevladavanje nekih izazova s kojima se industrija suočava kako bi omogućila državama članicama da obnove svoje zalihe.

Među ostalim, mjere uključuju prepoznavanje i pomoć u uklanjanju uskih grla u proizvodnji u EU, kao i olakšavanje suradnje relevantnih tvrtki u zajedničkom nastojanju industrije da se osigura dostupnost i opskrba.

Ministri obrane EU raspravljat će o prijedlozima na neformalnom sastanku u Švedskoj sljedećeg tjedna, a zatim se očekuje da će ga službeno dogovoriti ministri vanjskih poslova i obrane 20. ožujka te naposljetku čelnici EU na sastanku 23. i 24. ožujka u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:20