GOMILANJE VOJSKE

Procurio Putinov plan za bitku kakva dosad nije viđena u Ukrajini: ‘Treba bilo kakvu pobjedu‘

Ukrajinci smatraju da bi ruska ofenziva na tom području koje obuhvaća gotovo tisuću kilometara mogla početi za otprilike tjedan dana

Ukrajinski vojnici u Sjeverodonjecku

 Fadel Senna/AFP

Ukrajinski mediji, pozivajući se na izvješće branitelja Mariupolja, koji se nalaze na području tvornice Azovstal, kao jedne od zadnjih točaka obrane grada, tvrde da je ruska vojska upotrijebila kemijsko oružje. Naime, prema tom izvješću, trojica ukrajinskih vojnika "imala su simptome trovanja kemijskim sredstvima", ali im život nije ugrožen. Na kemijsko oružje, kojim su se navodno koristili u Mariupolju, već prije nekoliko dana upozorio je američki predsjednik Joe Biden, koji je tada najavio da Rusiji slijedi oštar odgovor bude li upotrebljavala zabranjena kemijska sredstva u ratu. Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da Britanija provjerava tu informaciju te da će tražiti da se ruska strana izjasni. Naglasila je da primjena kemijskog oružja može dovesti do eskalacije sukoba.

Inače, očekuje se odlučujuća bitka za Donbas, odnosno jugoistok Ukrajine, gdje Rusija već danima gomila vojsku te je zbog te "majke svih bitaka" povukla svoje snage s bojišta na sjeveru zemlje od Kijeva do Černihiva i Sumija još početkom travnja. Ukrajinci smatraju da bi ruska ofenziva na tom području koje obuhvaća gotovo tisuću kilometara mogla početi za otprilike tjedan dana, mada britanski i američki obavještajni izvori govore da bi se napad mogao zbiti tek za 15 do čak 20 dana, jer Rusi još dovode, grupiraju i razmještaju snage duž linije bojišnice.

image

Ukrajinski vojnici u Lugansku

Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia

Putin je odlučio napasti upravo na području gdje Ukrajinci imaju razvijen sustav utvrda koje su tamo izgrađene u posljednjih osam godina. Ukrajinci nastoje razbiti vojne kolone koje pristižu. Tako su, navodno, razbili veću skupinu tenkove i vozila kod grada Veliki Burluk kraj Harkiva, mada se sumnja da je uspjeh potpun jer je kolona bila duga 60 km. Ruske pješačko-motorizirane snage te paravojne formacije Donjecka već ulaze na osvojena područja i raspoređuju se duž linije bojišta. No, borbe na tom području ionako traju bez prestanka od početka rata.

Nakon povlačenja ruskih snaga iz Kijeva, a dio vojske povukao se u Bjelorusiju, linija bojišta praktički se proteže sada samo uzduž rusko-ukrajinske granice od sjeverozapadnih dijelova Harkivske oblasti te na južnim obroncima crnomorske ukrajinske obale. Kod Harkiva su već raspoređene ruske desantne snage koje su bile u borbama kod Kijeva. Nakon što nije ostvario brzi ratni uspjeh i "pad" Kijeva, Putin je odlučio osvojiti cijeli Donbas, kako kažu u Kremlju, "u doglednoj budućnosti", a navodno do 9. svibnja, Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu, što je u datim okolnostima apsurdno, licemjerno i bizarno jer Rusija je danas daleko od negdašnjih ideala antifašizma. Putin dakle želi proglasi bilo kakvu pobjedu ili makar "prvu fazu pobjede".

Doduše, kako je nedavno izjavio čečenski lider Ramzan Kadirov, Kijev je i dalje meta ruskog osvajačkog plana, a na red će, po njemu, doći nakon uspješno provedene operacije na jugoistočnom bojištu. Naime, sada je Putin koncentrirao snage na istoku Ukrajine, kako bi zauzeo Donbas, odnosno područje koje je "priznao" kao neovisne republike te napravio kopneni spoj s Krimom, ovladavši cijelim Azovskim morem i (najmanje) područjem crnomorske obale do Odese, ako već ne može u tom planiranom napadu preuzeti i najveću ukrajinsku luku. Ruski je plan zatvoriti i izolirati ukrajinsku vojsku na istoku zemlje od Harkiva preko Zaporižja i Krivog Riha do Crnog mora te uspostaviti tamo niz fantomskih proruskih kvislinških paradržavnih tvorevina, s kojima bi onda Kremlj odlučio što činiti u određenom trenutku - od njihova priznanja, povlačenja do pripajanja Rusiji.

image

Raketni bacač Grad

Anatolii Stepanov/AFP

Kako piše portal Meduza, pozivajući se na vojnoobavještajne analize, na sjeveru na granicama Harkivske i Donecke oblasti formirat će se udarna grupa koje će na relativno uskom bojištu pokušati prodor prema jugu, zaobilazeći sa zapada glavne ukrajinske snage raspoređene kod Kramatorska i Slovjanska kako bi ih se "zaokružilo" i stavilo u klopku.

Stoga se glavne borbe očekuju uz rijeku Sjeverni Donec, koja je ozbiljna prirodna prepreka, što iziskuje uporabu ozbiljnih inženjerijskih snaga i brojnih pontonskih mostova ako misle ostvariti plan. Upravo se zato očekuje da će napad početi na južnoj obali rijeke s mostobrana koji su ruske snage napravile na području grada Izjuma, oko kojeg su se tjednima vodile teške borbe. Južni dio bojišnice bio bi na području Donecke ili Zaporiške oblasti, odakle bi ruske snage krenule u susret onima iz Izjuma. No, bit će to teška bitka jer ukrajinske snage kontroliraju uzvisine iznad tog dijela toka Sjevernog Doneca. Taj bi zadatak bio povjeren snagama tzv. Donjecke Narodne Republike, a kao pomoć bi im se pridružile ruske snage koje su ratovale u Mariupolju. Satelitske snimke pokazuju da se upravo na tom pravcu grupiraju ruske snage, one koje su na tom području od početka sukoba s novima tek prispjelim iz Rusije. No, kako pretpostavljaju vojni analitičari, prodor s juga mogao bi početi na još nekim točkama - govori se o liniji koja vodi od predgrađa Donecka te Avdejevke i Marinke ili prema Velikoj Novoselovskoj istočno od Donecka ili pak u području Guljajpolja u Zaporižju. No, to je ipak malo vjerojatno, jer su tamo ukrajinske snage dobro ukopane. Upravo zato se smatra da bi ukrajinske snage mogle baš od Kramatorska i Slavjanska zadati velike gubitke Rusima i presjeći njihovu ofenzivu, na sličan način kako su to činili kod Kijeva.

Svi vojni eksperti slažu se da će predstojeća bitka biti drukčija od svega viđenog u ratu u Ukrajini, te da bi mogla predstavljati prijelomnicu u ratu, s neizvjesnim ishodom na obje strane. Rusi će na to područje morati poslati svježe snage koje još nisu bile u borbi, a Ukrajinci na tom potezu imaju već iskusne borce, ali vjerojatno već umorne. Ukrajinci ne mogu poslati nove snage s područja Kijeva jer opasnost po grad još nije minula, a ponovno se sve više govori i o mogućnosti angažmana bjeloruskih snaga u ratu. Problem Rusima nije toliko tehnika koliko ljudstvo, a i sada će do izražaja doći motiviranost jedne i druge strane. Prema dosadašnjem ratnom iskustvu, Ukrajinci su tu u prednosti. U svakom slučaju, rat u Ukrajini, prema svim predviđanjima, prelazi u novu, još brutalniju i krvaviju fazu, pogotovo jer Putin želi rezultate kojima se može pohvaliti pred vlastitom javnošću, ali i stvoriti prednost za pregovore s Ukrajinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:26