PROPAGANDNI VODIČ

Procurio ruski dokument pod nazivom ‘Za medije i komentatore‘: Sadrži sedam važnih uputa

Ove točke ruski novinari trebaju gurati u prvi plan: ukrajinska vojska je blizu kolapsa, vlada u Kijevu kriva je za ratne zločine...

Omiljeni Putinov novinar Vladimir Solovjov

 Youtube Screenshot

Američki portal Mother Jones objavio je dokument pod naslovom "Za medije i komentatore (preporuke za praćenje događaja od 03.03)", koji im je proslijedio suradnik jednog ruskog državnog medija. A "uredništvo" iz Kremlja voljelo bi da novinari obrade sljedeće teme: ruska invazija u Ukrajini prevenira moguće nuklearne napade na vlastitom teritoriju; Ukrajina ima povijest bolesti u nacionalizmu; ruska operacija ide prema planu; gubitnička ukrajinska vojska granatira stambene četvrti na području Donbasa; Putin štiti sve Ruse; strani plaćenici dolaze u Ukrajinu; Europa nailazi na sve više problema zbog svojih sankcija; bit će pravnih problema za sve u Rusiji koji prosvjeduju protiv rata.

U dokumentu se još ističe da treba nastaviti citirati predsjednika Vladimira Putina. Navodi se također da je proturuska histerija na Zapadu došla do toga da ljudi pozivaju na ubijanje psa i mačaka iz Rusije. "Danas zovu na ubijanje životinja, hoće li sutra pozivati na ubojstva Rusa?", pita se autor preporuka.

Dio dokumenta bavi se "pobjedom u informacijskom ratu". Ovo su točke koje bi ruski novinari trebali gurati u prvi plan: ukrajinska vojska je blizu kolapsa, vlada u Kijevu kriva je za ratne zločine, Moskva je meta "velike zapadne propagandne akcije". Također, ruski bi mediji trebali postavljati pitanje o psihičkom stanju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog te sugerirati da ne kontrolira sasvim Ukrajinu. Mediji bi također trebali podsjećati publiku na nove zakone prema kojima je zločin opstruirati ratne napore ili, prema vladinu mišljenju, širiti lažne informacije o ratu, što je po novome kažnjivo s 15 godina zatvora. Posebno bi trebali istaknuti da je u prijestupu onaj koji prenosi vijesti o ukrajinskim pobjedama ili ruskim napadima na civilne ciljeve.

Također se preporučuje da se što više prenose izjave američkog televizijskog voditelja Tuckera Carlsona koji je i dalje pozitivno nastrojen prema ruskom predsjedniku pa je čak više puta rekao da nema razloga da SAD pomaže Ukrajini u ratu. Također je rekao da nije neamerički ili izdajnički podržavati Putina. Carlson smatra i da Ukrajina nije demokracija, nego klijentelistička država, pokorna aktualnoj američkoj vladi. Voditelj je nakon ruske invazije komentirao da je SAD namjerno započeo rat putem NATO-a, pritišćući Rusiju.

Mother Jones, koji je objavio fotografije dijelova dokumenta štiteći identitet izvora, navodi i da su ruski mediji dobili instrukcije da pišu o razvoju biološkog oružja u Ukrajini uz pomoć Amerike te da čak SAD radi na "biogenocidu istočnih Slavena". Ne samo to, SAD je planirao proširiti patogen osobito ubojit za Ruse, uz pomoć ptica selica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:43