UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Procurio tajanstveni plan iz Moskve: ‘Iran će nam dostaviti još smrtonosnog oružja!‘ Surovikin: ‘Napeto je!‘

Ključne događaje 237. dana ratnih događanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Prizor lansiranja iranskog drona

 Salampix/abaca/Abaca Press/Profimedia/Salampix/abaca/abaca Press/profimedia

Ključni događaji:

- 237. je dan rata u Ukrajini

- Kremlj je potvrdio da su anektirane ukrajinske oblasti ‘pod zaštitom ruskog nuklearnog kišobrana‘

- gradovi diljem Ukrajine su pod paljbom

Zelenski: ‘Rusija je uništila 30 posto ukrajinskih elektrana‘

- broj mrtvih u Kijevu narastao na pet, danas stradalo još dvoje

- u padu ruskog vojnog aviona na zgradu u Rusiji stradalo 14 ljudi

UN je osudio ruske ratne zločine nad civilima


Novi ruski zapovjednik u Ukrajini priznao ‘napetu‘ borbenu situaciju

Novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, Sergej Surovikin, priznao je u utorak da je vojna situacija u Ukrajini "napeta", posebno oko okupiranog grada na jugu zemlje, Hersona.

"Situacija na području ‘specijalne vojne operacije‘ može se opisati kao napeta", rekao je u intervjuu državnoj televiziji.

"Neprijatelj neprestano pokušava napadati pozicije ruske vojske"; rekao je.

"Najprije, ovo se tiče Kupjanska, Limana i sektora Mikolajiv-Krivij Rih."

Surovikin je rekao da se ruska vojska priprema evakuirati stanovništvo grada Hersona, glavnog grada istoimene regije koju je Rusija anektirala u južnoj Ukrajini, pred protuofenzivom iz Kijeva.

"Ruska vojska će prije svega osigurati sigurnu evakuaciju stanovništva" iz Hersona gdje ukrajinski napadi na civilnu infrastrukturu "stvaraju izravnu prijetnju životima stanovnika", rekao je Surovikin za televizijski kanal Rossia 24.

Naglasio je da je stanje u gradu "vrlo teško".


Stoltenberg: NATO Ukrajini isporučuje sustave za borbu protiv dronova

NATO će u sljedećim danima Ukrajini isporučiti sustave za obranu od napada dronovima, rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg u utorak na sigurnosnoj konferenciji koja se održava u Berlinu.

"Najvažnije što sada možemo učiniti je da isporučimo ono što je NATO obećao, a to je još više sustava za protuzračnu obranu", rekao je Stoltenberg.

Sustavi protuzračne obrane će biti u stanju obraniti Ukrajinu od dronova iranske proizvodnje kojom Rusija već nekoliko dana intenzivno napada energetsku infrastrukturu zemlje.

"NATO će sljedećih dana isporučiti specijalne sustave protiv dronova koji mogu obraniti i napade od iranskih dronova", rekao je Stoltenberg.

Ukrajinske vlasti su priopćile kako je veliki broj dronova proteklih dana uništio gotovo trećinu elektrana u zemlji.


Lavrov: Rusija ne vidi smisla u zadržavanju diplomata na zapadu

Rusija ne vidi „nikakvog smisla” u zadržavanju svoje diplomatske prisutnosti na zapadu, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, naglasivši kako će se Moskva umjesto toga koncentrirati na Afriku i Aziju.

„Nema nikakvog smisla i, naravno, nikakve želje, zadržati jednaku prisutnost u zapadnim zemljama”, rekao je Lavrov tijekom susreta s mladim diplomatima.

Ruski diplomati na zapadu rade „u uvjetima koji se teško mogu nazvati ljudskima i gdje im se stalno stvaraju problemi te im se prijeti”, naglasio je ruski šef diplomacije.

„No ključno je što tamo više nema posla jer se Europa odlučila zatvoriti za nas, prekinuti svaku gospodarsku suradnju s Moskvom”, nastavio je.

Istaknuo je da nema smisla tjerati druge da vole Ruse te da je „veća pozornost” potrebna zemljama trećeg svijeta u Africi i Aziji. Lavrov je rekao da Rusija tamo ima mnogo projekata kojima je nužna „diplomatska pratnja”.

"U takvim uvjetima mi ćemo naravno težište staviti na one zemlje koje su spremne ravnopravno surađivati ​​na obostranu korist", zaključio je Lavrov.

Mnoge zapadne zemlje masovno su protjerale ruske diplomate nakon početka ruske ofenzive u Ukrajini 24. veljače. U nekim su slučajevima ta protjerivanja bila popraćena optužbama za špijunažu.


UN-ova komisija osudila ruske ratne zločine nad civilima

Komisija Ujedinjenih Naroda izvijestila je kako je tijekom ruske invazije došlo do nebrojenih slučajeva kršenja ljudskih, ratnih te međunarodnih zakona. Priopćili su kako su ruski vojnici bez ikakvog razloga, neselektivno, granatirali civilna područja te su pokušali zarobiti ili ubiti civile koji su bili u bijegu od rata. Izvješće je doneseno nakon provedene istrage u oblastima Kijev, Černjihiv, Harkiv i Sumi. Prema izvješću, zločine su činili i Ukrajinci koji su navodno strijeljali, ranjavali ili mučili civile koji uopće nisu sudjelovali u ratnim sukobima. Ipak, UN smatra da je najveća većina zločina počinjena s ruske strane. Zločine su najoštrije osudili.


Raste broj žrtava u padu vojnog aviona na zgradu u Rusiji

Prema posljednjim podacima, koje donosi Guardian, broj žrtava u padu ruskog borbenog zrakoplova Suhoj SU-34 na stambenu zgradu u Rusiji porastao je na 14, a deseci su ozlijeđeni. Istraga o uzrocima još uvijek je u tijeku, kao i bitka za živote onih koji su stradali u silovitom udaru i velikom požaru koji je zahvatio zgradu u Jejsku nakon pada nadzvučnog zrakoplova, nedugo nakon polijetanja.


Više od tisuću gradova i naselja bez struje diljem zemlje

Uslijed ruskog napada više od tisući ukrajinskih gradova i sela je bez električne energije, javlja britanski The Guardian. Izvori u Kijevu potvrdili su da su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina izvele najmanje 190 napada dronovima, a većina ih je bila usmjerena na energetska postrojenja. Napadi su izvedeni u 16 regija, uključujući glavni grad Kijev. U njima je smrtno stradalo najmanje 70 ljudi, a 240 ih je ozlijeđeno. Ukrajinski glasnogovornik Oleksander Koružnji rekao je da je 1.162 naselja bez energije do daljnjega, u regijama Dnipotrepovskov, Kirovogd, Žitomir, Harkiv, Donjeck, Zaporižja, Luhansk, Mikolajiv i Herson.


Ukrajina želi prekinuti diplomatske odnose s Iranom zbog dronova Rusiji

Ukrajinski ministar vanjskih poslova u utorak je rekao kako je podnio prijedlog predsjedniku Volodimiru Zelenskiju o prekidu diplomatskih odnosa s Teheranom nakon niza ruskih napada iranskim naoružanjem.

Rusija je i u ponedjeljak lansirala na desetke ‘kamikaze‘ dronova na Ukrajinu, gađajući energetsku infrastrukturu i ubivši najmanje četvero ljudi u Kijevu.

Ukrajina tvrdi da je napad izveden iranskim dronovima Šahed-136, iako Iran tvrdi da ih nije poslao Moskvi.

Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba rekao je da je Kijev siguran da je riječ o iranskim dronovima te da će pružiti niz dokaza za to.

„Teheran snosi potpunu odgovornost za uništenje odnosa s Ukrajinom”, kazao je Kuleba na konferenciji za medije.

„Podnijet ću prijedlog predsjedniku da prekinemo diplomatske odnose s Iranom”, dodao je.

Kuleba je kazao kako će Kijev poslati službenu notu Izraelu kojom će zatražiti protuzračno oružje i suradnju u tom sektoru.

Ranije u utorak član izraelskog sigurnosnog kabineta, ministar pravosuđa Gideon Saar, rekao je kako podrška Ukrajini ne uključuje „oružane sustave i naoružanje” te kako nema promjene u tom stavu.

Iako je Izrael osudio napad na Ukrajinu te joj je poslao humanitarnu pomoć, ta bliskoistočna zemlja nije poslala vojnu pomoć, kao razlog navevši suradnju s Moskvom u susjednoj Siriji.

Izraelski ministar za pitanja dijaspore Nachman Shai, nekadašnji glasnogovornik izraelskih oružanih snaga, tijekom vikenda je pak napisao kako je zbog iranskog naoružanja u agresiji „došlo vrijeme” da i Izrael pruži vojnu pomoć, „kao što to čine SAD i NATO članice”. (Hina)


Reuters: Iran će dostaviti projektile i nove dronove Rusiji

Dva visoka iranska dužnosnika, kao i dva iranska diplomata Reutersu su potvrdili da je Iran obećao Rusiji da će im dostaviti projektile zemlja-zemlja, ali i dodatne dronove.

Ovo ekskluzivno Reutersovo izvješće tvrdi da je dogovor postignut 6. listopada kada su iranski potpredsjednik Mohammad Mokhber, dva visoka dužnosnika iranske Revolucionarne garde i dužnosnik iz Vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća posjetili Moskvu upravo kako bi dogovorili dostavu oružja.

- Rusi su tražili još više dronova te preciznije iranske projektile, naročito modele iz serije Fateh i Zolfaghar, rekao je jedan iranski diplomat upoznat sa sadržajem razgovora u Moskvi.

Službeno, Islamska Republika Iran i dalje niječe da je poslala bilo kakvo oružje Rusiji, iako je iz recentni ruskih napada više nego očito da teroriziraju ukrajinske gradove i civilno stanovništvo upravo iranskim dronovima, uglavnom modelom Shaahed 136.


U Limanu ekshumirana tijela petero djece

U gradu Limanu, iz koje su ukrajinske snage otjerale Ruse, ekshumirana su tijela petero djece, objavilo je Ministarstvo obrane Ukrajine. Najmlađe dijete imalo je samo godinu dana.


Rusija tvrdi da je pogodila ukrajinske vojne i energetske ciljeve

Rusija je priopćila u utorak da su njezine snage napale vojnu i energetsku infrastrukturu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su napadi izvedeni visokopreciznim oružjem dugog dometa iz zraka i mora.

Mete su bile "vojno zapovjedništvo i energetska infrastruktura Ukrajine, kao i arsenali sa streljivom i oružjem strane proizvodnje", dodaje se u priopćenju.

"Pogođeni su ciljani objekti", navelo je rusko ministarstvo.

Rusija proteklih dana izvodi napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, uključujući energetska postrojenja nakon što je pretrpjela niz poraza na bojišnici u rujnu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao da je Rusija uništila 30 posto ukrajinskih elektrana i prozvao je za "terorističke napade".


‘Mobilizacija nije gotova‘

Vladimir Putin ne planira prekinuti vojnu mobilizaciju u Rusiji jer cilj od 300.000 još nije postignut. Dok su neke regije dovršile proces – uključujući i glavni grad Moskvu – druge imaju još puno posla.

- Trenutno ne postoji predsjednički dekret o ukidanju mobilizacije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Proces djelomične mobilizacije se završava i u nekim regijama je završen.”

Putin je prošlog tjedna rekao da namjerava okončati mobilizaciju "u roku od otprilike dva tjedna".


Kremlj: ‘Anektirane ukrajinske regije zaštićene nuklearnim oružjem‘

Kremlj je u utorak potvrdio da su sve četiri ukrajinske regije koje je nedavno anektirao pod zaštitom ruskog nuklearnog arsenala.

Na pitanje novinara jesu li te regije pod ruskim nuklearnim kišobranom, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Svi ti teritoriji neotuđivi su dijelovi Ruske Federacije i svi su zaštićeni. Njihova sigurnost zajamčena je u jednakoj mjeri kao i ostatka ruskog teritorija".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli mjesec da je Moskva spremna, bude li potrebno, iskoristiti nuklearni arsenal za obranu "teritorijalne cjelovitosti" Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je 6. listopada da je ta njegova prijetnja dovela svijet najbliže "armagedonu" od kubanske krize 1962.

Putin je prošli mjesec rekao da će anektirana ukrajinska područja biti dio Rusije "zauvijek". No Rusija ne kontrolira u potpunosti ta područja i tek treba definirati njihove granice.

Kremlj je u utorak objavio da izgleda da se istrage o eksplozijama na Sjevernom toku vodi s namjerom da se krivnja lažno svali na Rusiju.

Peskov je rekao da "elementarna logika" pokazuje da je šteta na plinovodu udarac ruskim interesima. Dodao je da se istragu vodi "potajice" i bez sudjelovanja Moskve.

Švedske i danske vlasti istražuju četiri oštećenja na cjevovodima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

"Glavno je kako izgleda u javnosti, po izjavama koje čujemo od Njemačke, Francuske i Danske: ta istraga je u suštini pokrenuta kako bi se okrivilo Rusiju", rekao je.

Moskva tvrdi da ti incidenti koriste Washingtonu, koji to niječe.

Preliminarna istraga pokazala je da su se na cjevovodima dogodile "snažne eksplozije", objavila je u utorak kopenhaška policija.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je prošli tjedan da Rusija treba dozvolu da njezini brodovi provedu istragu o eksplozijama koje su oštetile cjevovode Sjevernog toka.


Peskov: Nemamo informacija o iranskim dronovima

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je jutros tijekom svog redovnog dnevnog brifinga za novinare da Kremlj "nema informacija" o tome jesu li iranske bespilotne letjelice kamikaze korištene u velikim napadima na ukrajinske gradove ovog tjedna.

Čelnici u Ukrajini optužili su Rusiju za korištenje iranskih bespilotnih letjelica Šahed-136. Jučer je kijevski gradonačelnik rekao da je pet od 28 dronova izazvalo eksplozije u gradu pri čemu je poginulo pet osoba.


Kijev: U jutrošnjem napadu dvoje mrtvih

Kijevsko tužiteljstvo priopćilo je da su jutros u ruskim napadima na Kijev ubijene dvije osobe, prenosi Reuters.


Broj mrtvih u Kijevu narastao na pet

Broj poginulih u jučerašnjem napadu bespilotne letjelice kamikaze na središnju četvrt Kijeva popeo se na pet, prema posljednjim informacijama gradonačelnika Vitalija Klička.

U Telegramu je objavio kako je tijelo još jedne mrtve mještanke - starije žene - izvučeno iz ruševina. Kaže kako se nastavljaju operacije potrage i spašavanja na lokaciji gdje je jučer među mrtvima bio i mladi par koji je čekao dijete.


Uništeno 30 posto ukrajinskih elektrana

Zelenski je na Twitteru objavio da je "od 10. listopada uništeno 30% ukrajinskih elektrana, što je uzrokovalo masovne nestanke struje diljem zemlje".

Opisujući ruske udare na opskrbu strujom kao "još jednu vrstu ruskih terorističkih napada", Zelenski je rekao da "nema više prostora za pregovore s Putinovim režimom".

Rusija je opetovano demantirala gađanje civilne infrastrukture. Neka područja Kijeva trenutno su bez struje i vode.


Crni dim nad Kijevom

Crni dim nadvio se u utorak ujutro iznad ukrajinske prijestolnice nakon niza udara koji su pogodili sjeverne dijelove grada.

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, rekao je da je napad pogodio "kritičnu infrastrukturu" i da su djelatnici hitne pomoći krenuli na mjesto događaja.

"Trenutno je pružanje usluga opskrbe električnom energijom i vodom djelomično ograničeno u mnogim kućanstvima na lijevoj obali glavnog grada. U nekim kućama moguć je pad tlaka u vodovodnoj mreži, promjena boje i prozirnosti vode.

Apeliram na sve stanovnike Kijeva da što više štede struju. Ne uključujte snažne električne uređaje – klima uređaje, kuhala za vodu, mikrovalne pećnice i sl. U domovima u kojima je već privremeno obustavljena opskrba vodom, mole se stanari da pronađu najbližu crpnu stanicu ili automat za pitku vodu, te naprave zalihe", napisao je na Telegramu.


Rusi tvrde: Ukrajinci su granatirali željezničku stanicu u Rusiji

Guverner ruske oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov objavio je na Telegramu da je jedan muškarac ozlijeđen nakon što su ukrajinske snage granatirale željezničku stanicu u Rusiji. Gladkov navodi da je "privremeno obustavljen promet vlakova". Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


Istraga otkrila: štetu na Sjevernom toku izazvale su snažne eksplozije

Preliminarna istraga štete na dva plinovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su curenje izazvale "snažne eksplozije", priopćila je danska policija u utorak, prenosi Reuters.


DPR: Ukrajinci su nas napali

Samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) objavila je ažuriranje na Telegramu u kojem tvrdi da su ‘oštećena 34 stambena objekta i sedam objekata civilne infrastrukture‘ te da su ‘tri osobe poginule, a još 14 civila ozlijeđeno‘ kao rezultat granatiranja od strane ukrajinskih oružanih snaga.

Donjeck je jedna od četiri okupirane regije Ukrajine koje je Rusija ‘pripojila‘.


‘Oteti‘ dužnosnici iz elektrane Zaporižja

Dvojicu visokih dužnosnika "otele" su ruske snage u nuklearnoj elektrani Zaporižja u južnoj Ukrajini, izvješćuje ukrajinska državna energetska tvrtka.

Šef informatičke tehnologije elektrane Oleg Kostjukov i Oleg Osek, pomoćnik direktora elektrane, uhićeni su u ponedjeljak, priopćio je Energoatom.

"Trenutno se ništa ne zna o njihovom boravištu ili stanju", dodaje se u priopćenju.

U ponedjeljak je objavljeno da su nuklearnu elektranu - najveću u Europi - potresli daljnji napadi, zbog čega joj je prekinuto vanjsko napajanje strujom.


Presretanje rakete iznad Kijeva

Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja navodno prikazuje jednu od ruskih krstarećih raketa koju je iznad Kijeva presrela Ukrajinska protuzračna obrana. Snimka nije neovisno potvrđena.


Osam raketa ispaljeno na Harkiv iz Belgoroda

Oleg Sinegubov, guverner Harkiva, objavio je na Telegramu da je "danas oko 8.30 ujutro neprijatelj ispalio osam raketa na Harkiv iz ruskog grada Belgoroda", ali nije bilo žrtava.

Izvijestio je da su u posljednja 24 sata u regiji od granatiranja ozlijeđene tri starije osobe, te da je "Državna hitna služba tijekom dana deaktivirala 1428 eksplozivnih predmeta".

Također je rekao da su "proteklog dana ruski okupatori iz tenkova, minobacača, cijevi i mlaznog topništva granatirali naselja koja se nalaze u blizini kontakt linije".


Eksplozije u Kijevu

Ponovno su prijavljene eksplozije u Kijevu. Gradonačelnik Vitalij Kličko kaže da je pogođen "objekt kritične infrastrukture" u sjeveroistočnom okrugu Desnijanski.

Došlo je do napada na električnu infrastrukturu u Žitomirskoj oblasti, zapadno od Kijeva. Video koji se dijeli na društvenim mrežama navodno prikazuje dim koji se diže u nebo u tom području, a stanovnici javljaju da nema struje i vode.


Pod paljbom i Dnjepar i Mikolajiv

Ruski udari na Dnjepar pogodili su energetsku infrastrukturu uzrokujući "ozbiljnu štetu", upravo je na Telegramu objavio zamjenik predsjedničkog ureda Kirilo Timošenko.

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mikolajivu, u jednoj od tri eksplozije koje su se tamo čule u ranim jutarnjim satima u utorak, rekao je Reutersov očevidac.

Projektil je u potpunosti uništio jedno krilo zgrade u središtu grada, ostavivši golemi krater. Vatrogasna ekipa izvukla je mrtvo tijelo muškarca iz ruševina, rekao je svjedok.


Raketiran i Harkiv

Načelnik Harkivske regionalne vojne uprave objavio je da Rusija izvodi udare na Harkiv, ali i cijelu regiju. Stanovnicima je naredio da ostanu u skloništima:

“Pažnja, stanovnici Harkiva i regije: ruski okupatori napadaju. Ostanite u skloništima!”


SAD: Rusko produbljivanje savezništva s Iranom je duboka prijetnja

Sjedinjene Države upozorile su u ponedjeljak da će poduzeti mjere protiv kompanija i država koje rade s iranskim programom bespilotnih letjelica nakon što je Rusija koristila dronove kamikaze za smrtonosne napade u Kijevu, izvještava AFP.

"Svatko tko posluje s Iranom i može imati bilo kakve veze s bespilotnim letjelicama ili razvojem balističkih projektila ili protokom oružja iz Irana u Rusiju trebao bi biti vrlo oprezan i znati - SAD neće oklijevati upotrijebiti sankcije ili poduzeti mjere protiv počinitelja", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel.

"Rusko produbljivanje savezništva s Iranom je nešto što bi cijeli svijet - posebno oni u regiji i širom svijeta, iskreno - trebao vidjeti kao duboku prijetnju", rekao je.


Raketiran rodni grad Zelenskog

Šef vojne uprave Krivij Rih, Oleksandr Vilkul, upravo je na Telegramu potvrdio eksploziju u rodnom gradu Zelenskog.

"Ujutro oko 06:30 okupacijsko-terorističke snage izvršile su udar na sjeverni dio grada. Što se tiče posljedica eksplozija, neću još komentirati situaciju. Tjeskoba se nastavlja. Mogući su ponovljeni napadi - budite u skloništima tijekom zračne uzbune."

Ranije u utorak ujutro Vilkul je izdao upozorenje na zračni napad i najavio da dolaze projektili.


Blinken: Natjecanje između svjetskih sila definirat će tehnologija

Obraćajući se novinarima na Sveučilištu Stanford u ponedjeljak, američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je da je rat u Ukrajini doveo "posthladnoratovski svijet do kraja" te dodao da će ono što će sada definirati natjecanje između svjetskih sila biti tehnologija.

"Nalazimo se na prekretnici. Svijet nakon Hladnog rata došao je kraju i u tijeku je intenzivno natjecanje u oblikovanju onoga što slijedi. A u središtu tog natjecanja je tehnologija. Tehnologija će na mnogo načina preurediti naša gospodarstva. Reformirat će naše vojske. To će preoblikovati živote ljudi diljem planeta. I stoga je ona izvor nacionalne snage."

Upitan o ruskoj upotrebi iranskih bespilotnih letjelica, rekao je da je to "znak povećanog očaja":

"Vidimo te dronove. Što oni rade? Napadaju civile. Napadaju kritičnu infrastrukturu poput elektrana, bolnica, stvari koje su ljudima potrebne u svakodnevnom životu, a nisu vojne mete. I to je znak povećanog očaja od strane Rusije, ali to je i znak razina na koje će se oni spustiti i koje smo više puta vidjeli kada se radi o gađanju civila i civilne infrastrukture. Želimo biti sigurni da činimo sve što je moguće kako bismo pomogli Ukrajincima da se obrane od ove agresije, čak i dok potiskuju Ruse s teritorija koje je Rusija zauzela."


Broj poginulih u padu ruskog zrakoplova popeo se na 13

Broj poginulih u padu ruskog vojnog zrakoplova na stambenu zgradu nedugo nakon polijetanja navodno se popeo na najmanje 13 osoba, javlja ruska novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokog dužnosnika.

Videozapis i fotografije postavljene na društvene mreže u ponedjeljak prikazuju stambenu zgradu zahvaćenu plamenom u Jejsku, luci i ljetovalištu u Rusiji koji se nalazi južno od ukrajinskog grada Mariupolja, preko Azovskog mora.

image

Olupina Suhoja kraj stambene zgrade u Jejsku

Stringer/Afp
image

Olupina Suhoja kraj stambene zgrade u Jejsku

Stringer/Afp
image

Olupina Suhoja kraj stambene zgrade u Jejsku

Stringer/Afp

U raketnom napadu na Sumi pet poginulih

Pet osoba je poginulo u ruskom raketnom napadu na oblast Sumi, objavio je guverner Dmitro Živicki. Ozlijeđeno je još 14 osoba, a u tijeku su akcije spašavanja. Rusija je ispalila preko 300 raketa na Sumi, napisao je Živicki.


Zelenski apelira: ‘Zarobite što više Rusa‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak navečer svoje snage da uzmu više zarobljenika, rekavši da će to olakšati oslobađanje vojnika koje Rusija drži u zatočeništvu.

Zelenski je to rekao nekoliko sati nakon što su dvije strane izvršile jednu od najvećih razmjena zatvorenika dosad, razmijenivši ukupno 218 zatvorenika, uključujući 108 Ukrajinki.

"Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom uspjehu, a također zahvaljujem svima koji popunjavaju naš fond za razmjenu, koji osiguravaju hvatanje neprijatelja", rekao je u večernjem obraćanju.

"Što više ruskih zarobljenika budemo imali, to ćemo prije moći osloboditi naše heroje. Svaki ukrajinski vojnik, svaki zapovjednik na prvoj crti trebao bi se toga sjetiti", rekao je.

Andrij Jermak, načelnik stožera Zelenskog, rekao je da je među oslobođenim ženama bilo 12 civila.

"Bila je to prva potpuno ženska razmjena", napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da je 37 žena zarobljeno nakon što su ruske snage u svibnju zauzele ogromnu čeličanu Azovstal u lučkom gradu Mariupolju.

Jedna od žena, liječnica Viktorija Obidina, rekla je da skupina do zadnjeg trenutka nije imala pojma da će biti razmijenjena. Obidina je bila sa svojom kćeri kada je Mariupolj pao, ali su se njih dvije tada razdvojile. "Otići ću vidjeti svoju kćer. Toliko je želim vidjeti", rekla je novinarima.

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je povezano s razmjenom da su neke od žena u zatvoru od 2019. nakon što su ih pritvorile promoskovske vlasti u istočnim regijama. Ranije je čelnik jedne od regija kojeg je imenovala Rusija rekao da Kijev oslobađa 80 civilnih mornara i 30 pripadnika vojnog osoblja.


Najmanje šestero poginulih u udaru zrakoplova u zgradu

Ruski borbeni zrakoplov udario je u ponedjeljak u stambenu zgradu u južnom ruskom gradu Jejsku ubrzo nakon polijetanja, u incidentu u kojem je poginulo šestero i ranjeno 19 ljudi, a još šest se vodi nestalima, izvijestila je novinska agencija Tass pozivajući se na lokalne dužnosnike.

Jejsk, grad na samom jugu Rusije, odvojen je od okupiranog teritorija u južnoj Ukrajini uskim pojasom Azovskog mora.

Vojni informativni kanal Zvezda objavio je video koji pokazuje eksplozije u nadzvučnom lovcu-bombarderu srednjeg dometa Suhoj Su-34 dok je padao prema zgradi. Ruske agencije javile su da su se piloti katapultirali.

Snimke s lica mjesta pokazuju velike dijelove deveterokatnice u plamenu nakon udara zrakoplova. Lokalne vlasti su kasnije objavile da je požar ugašen.

Guverner regije Krasnodar Veniamin Kondratjev demantirao je lokalna izvješća da je zrakoplov bio napunjen streljivom.

"Da je to bio slučaj, onda bi samo pola zgrade bilo ovdje", rekao je novinarima, navodi agencija RIA.

Oko 250 ljudi je evakuirano, uključujući 40 djece, objavile su vlasti.

Agencija RIA je objavila da se nesreća dogodila tijekom trenažnog leta s vojnog aerodroma. Pozvala se na ministarstvo obrane koje je navelo da su piloti prijavili da se motor zapalio pri polijetanju, a da se gorivo u avionu zapalilo kada je udario u zgradu.

Državni istražni odbor, koji se bavi teškim zločinima, priopćio je da je otvorio kazneni slučaj i poslao istražitelje na mjesto događaja.

Kremlj je rekao da je predsjednik Vladimir Putin naredio da se žrtvama pruži sva potrebna pomoć. Također je naredio ministru zdravstva da odleti u regiju.

Incident se dogodio gotovo osam mjeseci nakon što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:22