ZDANJE U WASHINGTONU

PRODAJE SE 'BOSANSKA KUĆA' KOJU SU BOMBARDIRALI HRVATI 'Ne dopustite da ju sruše. To je povijesni objekt'

Prodaje se kuća u Washingtonu koju je Bosna i Hercegovina dobila u procesu sukcesije imovine bivše SFRJ. Nalazi se na adresi 1907 Quincy NW, u idiličnom dijelu grada Crestwood, a poznata je kao "bosanska kuća".

Kuća je u lošem stanju jer je bila napuštena pune 34 godine nakon što je na nju izveden bombaški napad u organizaciji hrvatskih ekstremista. Bio je to neuspjeli pokušaj atentata na jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Sinđelića.

Skupina ekstremista iz Hrvatske preuzela je odgovornost za napad u pismu Washington Postu, a pretpostavlja se da su time željeli izraziti protivljenje planiranom posjetu Jimmyja Cartera Jugoslaviji nakon smrti Josipa Broza Tita.

Nitko nije stradao, no kuća sa četiri sobe pretrpjela je veliku štetu.

Portal Klix.ba piše kako Amerikanac Michael Gregory iz Washingtona želi kupiti kuću, no tvrdi da je građevinska tvrtka već poslala ponudu Veleposlanstvu BiH.

- Ova kuća je bogata poviješću, bila je dom za nekoliko jugoslavenskih diplomata od 1960-ih do 1970-ih. Ako ta ponuda bude prihvaćena, kuća će biti srušena, a njezina povijest izgubljena. Stanovnicima Washingtona i medijima ovaj objekat je poznat kao 'bosanska kuća'. To bi bila velika greška Veleposlanstva BiH, po mom mišljenju, jer na taj način bi odlučili da se ne sačuva dio bosanske povijesti u ovom gradu, napisao je Gregory koji želi kuću kupiti zajedno sa suprugom Andreom.

Želio bi obnoviti kuću, preurediti, kako bi u njoj mogao dogajati svoju djecu.

Prema napisima Washingtoniana, kuća se prodaje za 600.000 dolara, no u Ministarstvu vanjskih poslova BiH tvrde da cijena još nije određena.

Za Klix.ba je potvrđeno da je procedura prodaje još u tijeku. Kažu da je riječ o zapuštenoj montažnoj kući, u vrlo lošem stanju, kojoj je istekao rok trajanja. Vijeće ministara je još u srpnju 2013. godine donijelo odluku o prodaji kuće, a tvrde da će novac biti iskorišten za kupnju objekta diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH.

- Pročitao sam da je BiH zemlja sa bujnim zelenim krajolicima, netaknutom prirodom, čarobnim šumama... Takav je opis i mjesta gdje se nalazi ova kuća, na rubu Rock Creek Parka. Nemojte dopustiti da kuća bude srušena, dopustite mojoj obitelji da je obnovi i da i dalje bude poznata kao 'bosanska kuća'", napisao je zainteresirani stanovnik Washingtona Michael Gregory u pismu upućenom redakciji Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:58