MANJA OD ZRNA SOLI

Prodana minijaturna torbica koju možete provući kroz ušicu igle. Cijena? ‘Samo‘ 63.000 dolara!

MSCHF kompanija inače je poznata po neobičnim modnim artiklima, a uz ovaj dolazi i mikroskop gratis

Minijaturna torbica manja je od zrna soli i može proći kroz ušicu igle

 /Instagram/ Mschf

Minijaturna torbica dimenzija samo 657 x 222 x 700 mikrona prodana je za 63.000 dolara na internetskoj aukciji u srijedu. Torbica se jedva vidi ljudskim okom, fluorescentne je žuto-zelene boje te je temeljena na dizajnu Louisa Vuittona, ali djelo je umjetničkog kolektiva iz New Yorka, a ne luksuznog brenda.

Kompanija MSCHF svoju kreaciju nazvala je „Microscopic Handbag”, a toliko je minijaturna da može proći kroz ušicu igle i manja je od zrna soli. Napravljena je tehnologijom dvofotonske polimerizacije koja se koristi za ispis 3D plastičnih dijelova koji su mirkoveličina. Uz torbicu prodavao se mikroskop s digitalnim zaslonom kako bi kupac mogao promatrati torbicu.

Na promotivnoj fotografiji torbice vidi se dizajn s više detalja, ujedno i „LV” potpis. Minijaturna torbica je inspirirana svojom većom inačicom marke Louis Vuitton u „normalnoj” veličini koja se trenutno prodaje po cijenama između 3100 i 4300 dolara.

Aukcija se odvijala na internetskoj aukcijskoj kući Joopiter koju je osnovao američki glazbenik, producent ploča i dizajner Pharrell Williams. Iako je Williams trenutno kreativni direktor muške odjeće Louisa Vuittona, glavni kreativni direktor MSCHF-a Kevin Wiesner prethodno je rekao za New York Times da nije bilo zatraženo dopuštenje od Louisa Vuittona za korištenje logotipa ili dizajna.

„Pharrell voli velike šešire, pa smo mu napravili nevjerojatno malu torbu”, rekao je.

MSCHF kompanija je osnovana 2016. godine i brojne naslovnice puni svojim neobičnim umjetničkim projektima, a profitiraju od potrošačkog kapitalizma. Kompaniju je tužio Nike zbog „sotonskih cipela”. Radilo se o seriji od 666 pari modificiranih Nike tenisica sa sotonističkim simbolima i kapljicama ljudske krvi. Spor je na kraju riješen izvansudskim putem.

Nedavno su njihove gumene čizme poznate kao „Velike crvene čizme” u crtanom stilu bile pravi hit među poznatima – nosile su ih zvijezde među kojima su Doja Cat, Iggy Azalea i Janelle Monae.

MSCHF uz akciju napisali su opis u kojem tvrde da je ljubav modne industrije prema malim torbama dovela do toga da one budu sve apstraktnije i do toga da budu samo marka, a da nemaju više svoju praktičnu ulogu.

„Prijašnje male kožne torbice i dalje su zahtijevale ruku da ih nosi – postale su nefunkcionalne i naporne za nošenje. Mikroskopska torbica je logični završetak te priče. Praktični predmet pretvoren je u nakit, a njegova primarna funkcija je nestala.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:02