IZNENAĐUJUĆI REZULTAT

Proeuropski kandidat odnio pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj

Ivan Korčok i Peter Pellegrini snage će ponovno odmjeriti u drugom krugu izbora 6. travnja

Ivan Korčok

 Tomas Benedikovic/Afp

Proeuropski bivši slovački ministar vanjskih poslova Ivan Korčok odnio je pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj. Ipak, nije uspio dobiti više od 50 posto glasova pa će snage odmjeriti s Petrom Pellegrinijem u drugom krugu izbora 6. travnja.

Ta je vijest posebno teško pala premijeru Robertu Ficu, koji se nadao da će Slovaci svoje povjerenje ipak dati njegovom savezniku Pellegriniju. Fico se posljednjih mjeseci našao na udaru kritika europskih povjerenika i predsjednice Zuzane Čaputove, zbog svojih proruskih stavova, reformiranja pravosuđa s ciljem smanjivanja kazni za korupciju i organizirani kriminal te sustavne represije medija.

Ako bi Fico uz sebe imao Pellegrinija, tada bi mu bilo lakše prekrojavati zakone po mjeri. Predsjednička funkcija u Slovačkoj ima pretežno ceremonijalni karakter. No, predsjednici imaju važnu ulogu u vladinim i sudskim imenovanjima, mogu staviti veto na zakone i oblikovati javnu raspravu, kao što je to često činila Čaputova.

Masovni prosvjedi

Mnogi građani Slovačke također nisu zadovoljni načinom na koji Fico vodi vanjsku politiku zemlje pa su ranije ovog mjeseca izašli na ulice, protestirajući protiv slovačke vlade, za koju vjeruju da se sve više udaljava od Zapada.

"Ovi izbori pokazat će jesu li masovni prosvjedi, koji su se proteklih tjedana odvijali u Bratislavi i drugim većim gradovima, uspjeli mobilizirati ljude da svoje negodovanje izraze na biračkim mjestima", rekao je Radoslav Stefancik, politički analitičar pri slovačkom Ekonomskom sveučilištu.

Korčok je u prvom krugu izbora u subotu osvojio 42 posto glasova, a Pellegrini je dobio 37 posto glasova. Odaziv birača je bio nešto viši od državnog prosjeka. Predizborne ankete favorizirale su Pellegrinija. Štefan Harabin, bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši ministar pravosuđa naklonjen Kremlju, osvojio je treće mjesto s oko 12 posto glasova, nakon što ga je podržala Slovačka nacionalistička stranka (SNS), koja je dio vladajuće koalicije. Pellegriniju bi u drugom krugu mogli pomoći Harabinovi birači.

Korčok je rekao da je svjestan da mora doprijeti do birača cijelog političkog spektra ako želi pobijediti na izborima. "Sigurno moram doprijeti do desetaka tisuća birača vladajuće koalicije koji se ne slažu s time kamo ova vlada vuče Slovačku", rekao je Korčok svojim pristašama.

Odaziv birača

Korčok je bio ministar vanjskih poslova u vladi Igora Matoviča, stalni predstavnik Slovačke u EU, voditelj izaslanstva za pregovore o pristupanju zemlje NATO-u i veleposlanik u Njemačkoj i SAD-u. Pellegrini je bivši premijer Slovačke i bivši član Smera, a nakon pobjede Smera na izborima u rujnu je sa SNS-om formirao vladajuću koaliciju.

Slovaci su u prošlosti često odbijali na predsjedničkim izborima dati podršku osobama iz stranaka koje čine Vladu. Čaputova je, primjerice, pobijedila na predsjedničkim izborima 2019. godine na antikorupcijskom valu usmjerenom protiv Ficove stranke, koja je tada bila na vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:29