SKANDAL U MAROKU

Profesori u zamjenu za ocjene od studentica tražili seks: ‘Postoji velika razlika između ovog i sličnih slučajeva‘

Profesori su optuženi za poticanje razvrata, rodnu diskriminaciju i nasilje nad ženama

Marokanska policija, ilustracija

 AFP

Četvorica predavača na vodećem sveučilištu u Maroku su se pojavila na sudu zbog optužbi da su studenticama nudili bolje ocjene u zamjenu za seks, piše BBC.

Profesori su optuženi za poticanje razvrata, rodnu diskriminaciju i nasilje nad ženama, a o svojoj krivnji još se nisu izjasnili.

Optuženi predavači su sa Sveučilišta Hassana I. u gradu Settatu, oko 80 km južno od glavnog grada Casablance.

Peti profesor je optužen za seksualni napad i premlaćivanje.

Priča je javno objavljena u rujnu putem društvenih mreža, kad su objavljene poruke koje su navodno izmjenjivali predavači i studentice.

BBC-jev urednik vijesti iz arapskog svijeta Sebastian Usher kaže da je slučaj u Maroku izazvao bijes, ali ne i iznenađenje. Nekoliko takvih skandala je zadnjih godina dovelo u pitanje dobar glas marokanskih sveučilišta.

Razlika ovog slučaja i drugih je u tome da je ovaj doista dospio na sud. Većina prijavljenih slučajeva nije otišla tako daleko, dodao je.

Grupe za ljudska prava kažu da je ovo simptomatično za društvo u kojem seksualno nasilje ostaje široko rašireno, a mnogo žena ne osjeća sigurnost kod prijavljivanja svojih iskustava zbog moguće odmazde i potencijalnih posljedica za njih i njihovu obitelj, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:14