STANOVNIŠTVO U PANICI

PROGLAŠENO IZVANREDNO STANJE NA ZABAČENOM RUSKOM OTOČJU 'Ovdje sam od 1983., ali nikada nije bilo ovako... Ovo je invazija!'

Ilustracija
 Profimedia, Sputnik

Zabačena ruska regija proglasila je izvanredno stanje zbog invazije desetaka polarnih medvjeda na naseljena mjesta, objavili su lokalni dužnosnici.

Vlasti na otočju Nova zemlja, domu nekoliko tisuća ljudi, kažu da je zabilježeno nekoliko slučajeva u kojima su medvjedi napali ljude i ušli u kuće i javne zgrade, piše u subotu BBC.

Polarne medvjede pogađa globalno zatopljenje i sve su više prisiljeni dolaziti na kopno u potrazi za hranom.

Rusija ih je proglasila ugroženom vrstom. Lov na medvjede je zabranjen, a državna agencija za zaštitu okoliša odbila je izdati dozvole da ih se ustrijeli.

Medvjedi se ne boje policijskih patrola i sirena kojima ih tjeraju, što znači da je potrebno poduzeti radikalnije mjere, kažu dužnosnici.

Ako ostale mjere ne urode plodom, jedini odgovor mogao bi biti kontrolirani odstrel, upozoravaju.

U glavnom otočnom mjestu Belušja Guba opažena su 52 medvjeda, a između šest i deset ondje ih stalno boravi.

"Na Novoj zemlji sam od 1983. Nikada nije bilo ovako masovne invazije polarnih medsjeda", rekao je lokalni načelnik Viganša Musin.

Njegov zamjenik kaže da je život stanovnika postao neizdrživ.

"Ljudi su uplašeni, boje se izaći iz kuća i obavljati svakodnevne poslove, roditelji ne žele slati djecu u školu i u vrtić", rekao je Aleksander Minajev.

Zbog otapanja arktičkog leda uslijed klimatskih promjena, polarni medvjedi mijenjaju svoje lovne navike i sve više vremena provode na kopnu tražeći hranu, što dovodi do potencijalog sukoba s ljudima, navodi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:01