RESTRIKCIJE

Proglašeno izvanredno stanje u Madridu: Stanovnici smiju napuštati grad samo u hitnim slučajevima

Izvanredno stanje proglašeno je dan nakon što je sud u Madridu bio odbacio te iste vladine mjere
 Oscar Del Pozo/AFP

Unatoč protivnoj odluci suda, španjolska vlada u petak je proglasila izvanredno stanje u Madridu zbog pandemije pa će više od 3 milijuna stanovnika smjeti napuštati grad jedino u hitnim slučajevima.

Izvanredno stanje proglašeno je dan nakon što je sud u Madridu bio odbacio te iste vladine mjere.

"Možemo ili prekrižiti ruke, ili zaustaviti virus", rekao je ministar zdravlja Salvador Illa na konferenciji za medije. "U Madridu se virus intenzivno širi, a situacija bi mogla izmaknuti kontroli. Izvanredno stanje smo proglasili kako bismo ograničili kretanje stanovnika, a time i daljnje širenje virusa", dodao je.

Ukupno 4,8 milijuna stanovnika u Madridu, te njegovih osam predgrađa poput Getafea, Leganésa i Parle, smjet će izlaziti iz grada jedino kada idu na posao, u škole, zdravstvene institucije, na sudove, financijske institucije te u slučaju više sile. U Madrid će se smjeti ulaziti pod istim uvjetima.

Policija će se u petak popodne nanovo rasporediti na prilazima gradu kako bi kontrolirala poštuju li građani odredbu.

Stanovnici moraju sa sobom nositi potvrdu s posla kako bi mogli opravdati izlazak i ulazak. Kazne za prekršaje iznose 600 eura.

"To su iste mjere koje su bile na snazi prethodnih dana", napomenuo je Illa pa objasnio "Mjere ostaju iste samo je drugačiji zakonski okvir".

Te mjere u četvrtak je bio ukinuo sud u Madridu nakon što je žalbu uložila vlada regije Madrid.

U petak je održan sastanak ministara, koji se umjesto pola sata oduljio na duže od dva sata, i na kojem je donijeta odluka o proglašenju izvanrednog stanja.

image
Oscar Del Pozo/AFP

Središnja vlada u slučaju opće ugroze, prema ustavu smije proglasiti izvanredno stanje kojem se mora podvrgnuti svaka od 17 autonomnih pokrajina.

Izvanredno stanje će biti na snazi idućih 15 dana, a eventualno produženje mora odobriti španjolski parlament.

Izvanredno stanje u čitavoj Španjolskoj bilo je na snazi od 14. ožujka do 21. lipnja. Nakon toga je svaka od 17 pokrajina, među kojima i Madrid, provodila vlastite mjere za suzbijanje koronavirusa.

U Madridu je u posljednja dva tjedna više od 700 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika čime je to glavni grad s najviše oboljelih u Europi. Španjolska lijeva vlada je odlučila ograničiti izlaz i ulaz u svim gradovima u kojima je više od 500 zaraženih na 100.000 stanovnika. Nakon toga je došlo do sukoba s regionalnom desnom vladom koja smatra taj kriterij pretjeranim.

Prethodnih dana policija je povremeno zaustavljala vozila na izlazima i ulazima u Madrid. Zaustavljala bi vozila na samo nekoliko minuta, pa nije bilo strogog nadziranja stanovnika. U podzemnoj željeznici i autobusima također nije bilo stroge kontrole, nego je policija povremeno na nekim mjestima tražila od putnika potvrdu o razlogu izlaska iz grada.

Policija i vlada već danima savjetuju stanovnicima da ne izlaze na ulice ako ne moraju.

U Madridu se smije okupljati najviše 6 osoba, a trgovine, restorani i kafići rade s 50 posto korištenog prostora. Smiju posluživati hranu i piće do 22 sata, a s radom prestaju u 23 sata. Nakon toga smiju biti otvorene samo ljekarne i benzinske crpke, a dopuštena i dostava hrane. Nogometne utakmice igraju se bez publike, te uz minimalno prisustvo novinara.

Stanovnici još od ožujka nose maske u svim otvorenim i javnim zatvorenim prostorima. Život se, međutim, odvija normalno. Ljudi sjede na terasama kafića i u restoranima, odlaze u teretane, sportske centre te trgovine na čijim su ulazima postavljene tekućine za pranje ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 19:17