ŠTO NAS ČEKA?

Prognoze Svjetske zdravstvene organizacije: ‘Pola Europljana bit će zaraženo omikronom‘

U Europi je u prvom tjednu 2022. potvrđeno više od sedam milijuna novozaraženih koronavirusom, dvostruko više nego prije dva tjedna

Testiranje na koronavirus, Ilustrativna fotografija

 Ilustracija/Frederic Scheiber/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Omikron varijanta koronavirusa na putu je da zarazi više od polovice Europljana, a covid-19 još ne bi trebalo tretirati kao endemičnu bolest poput gripe, poručila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U Europi je u prvom tjednu 2022. potvrđeno više od sedam milijuna novozaraženih koronavirusom, dvostruko više nego prije dva tjedna, rekao je WHO-ov direktor za Europu Hans Kluge novinarima.

"Ovim tempom, Institut za metriku i procjene u zdravstvu prognozira da će više od 50 posto populacije u toj regiji biti zaraženo omikronom u idućih šest do osam tjedana", rekao je, referirajući se na podatke istraživačkog centra Sveučilišta Washington.

Pedeset od 53 zemlje u Europi i srednjoj Aziji potvrdilo je slučajeve infekcije tom zaraznijom varijantom, rekao je.

No pojavili su se dokazi da omikron više pogađa gornji respiratorni trakt nego pluća uzrokujući blaže simptome od prethodnih varijanti.

WHO ipak napominje kako treba provesti dodatna istraživanja da se to dokaže.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u ponedjeljak da je možda vrijeme da se promijeni način na koji se prati razvoj pandemije i da se koristi metoda slična gripi jer je pala smrtnost.

To bi značilo da se bolest tretira kao endemičnu, a ne pandemičnu, odnosno da se ne bilježi svaki slučaj zaraze i da se ne testira sve ljude sa simptomima.

WHO također smatra da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo pružaju li postojeća cjepiva protiv covida-19 primjerenu zaštitu od jako zarazne omikron varijante virusa.

WHO još ne zna je li potrebno novo cjepivo posebno za omikron.

"Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjelo kako omikron izbjegava imunitet stvoren cjepivom i zarazom i omikronove odgovore na cjepiva", ističu.

Analiza britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost pokazala je da booster doze cjepiva pružaju visoku razinu zaštite starijima od teških oblika bolesti, no trajanje zaštite od blaže simptomatske infekcije kraće je i pada na oko 30 posto za oko tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 14:41