OSUĐENA JER JE PROTIV RATA

Progovorila ‘najhrabrija žena u Rusiji‘: Zbog mog upada u kadar dnevnika policija me isljeđivala 14 sati...

Ovsjanjikova je uhićena u ponedjeljak ubrzo nakon što je uletjela u studio središnjeg dnevnika Prvog kanala
 AFP

Ruska novinarka Marina Ovsjanjikova, koja je u ponedjeljak uletjela u uživo prijenos središnjeg večernjeg dnevnika postaje Prvi kanal s antiratnom porukom na transparentu, kažnjena je za svoj izgred s novčanom kaznom od 30.000 rubalja (1,937 kuna).

Na suđenju u utorak optužena je za "organiziranje nedopuštenog javnog događanja", što je prekršaj koji se kažnjava novčanom kaznom, društveno korisnim radom te do deset dana pritvora. Ovsjanjikova je pred sudom porekla krivnju za tu optužbu.

image

Marina Ovsjanjikova daje izjavu novinarima ispred suda

AFP
image
AFP

Nakon izricanja kazne, kazala je novinarima kako dva dana nije spavala, te da ju je policija ispitivala više od 14 sati u komadu bez prisustva njezinog odvjetnika, te bez prilike da kontaktira svoje bližnje.

Ovsjanjikova je uhićena u ponedjeljak ubrzo nakon što je uletjela u studio središnjeg dnevnika Prvog kanala, s natpisom na kojem je pisalo "Zaustavite rat. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vas lažu." Nakon njenog uhićenja, njeni je odvjetnici nekoliko sati nisu uspjeli pronaći, zbog čega su mnogi bili zabrinuti, strahujući da ju više neće vidjeti.

"To je bila moja proturatna odluka", kazala je Ovsjanjikova novinarima BBC-ja nakon izricanja presude. "Sama sam donijela tu odluku, jer mi se ne sviđa što je Rusija započela ovu invaziju. To je bilo stvarno strašno."

image

Marina Ovsjanjikova izlazi iz zgrade suda

AFP
image

Marina Ovsjanjikova izlazi iz zgrade suda

AFP
image

Marina Ovsjanjikova izlazi iz zgrade suda

AFP

Na snimci koju je napravila prije svojeg prosvjeda na državnoj televiziji, koju je nakon njezinog uhićenja pustila ruska neprofitna organizacija za ljudska prava OVD-info, Ovsjanjikova je pozvala svoje sugrađane da prosvjeduju protiv rata, i poručila im da samo oni imaju moć zaustaviti "to ludilo." "Ne bojte se ničega," poručila je. "Ne mogu nas sve zatvoriti."

Nakon njezina uhićenja u ponedjeljak, ruski su tužitelji navodno proučavali mogu li protiv nje podići optužnicu po novom zakonu 20.3.3, kojim se "diskreditacija ruske vojske" može kazniti zatvorskom kaznom do 15 godina zatvora, ili višegodišnjim prisilnim radom.

Iako je prekršajni postupak protiv nje završio novčanom kaznom, još uvijek nije poznato hoće li se protiv nje podići i kaznena prijava po novom zakonu te joj prijeti kazneni progon i teška zatvorska kazna.

Naime, saslušanje u utorak nije naime bilo izravno vezano za njezin potez na televiziji, već za video koji je paralelno pušten na internetu i u kojem osuđuje ulazak ruskih trupa u Ukrajinu, javlja Hina.

Njezin je odvjetnik rekao za AFP kako se boji da bi joj se moglo suditi za "lažne vijesti" o ruskoj vojsci, što je zločin za koji se po novom zakonu može dobiti i 15 godina zatvora u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2023 01:05