STRAVIČAN ZLOČIN

Progovorila sestra ukrajinskog palog junaka, Kijev traži ubojice, znakovita poruka ‘Srbina‘

Reagirao je, posebnim priopćenjem, i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je ukrajinskom narodu obećao hvatanje ratnih zločinaca

Timofej Šadura Mikolajevič

 /Screenshot Twitter

Otkriven je, izgleda, identitet novog ukrajinskog heroja koji, neposredno pred pogubljenje, ruskim agresorima hladno dobaci "Slava Ukrajini", pušeći pritom svoju posljednju cigaretu. Podsjećamo, video stravičnog pogubljenja ukrajinskog vojnika jučer se munjevito proširio društvenim mrežama. Riječ je o ratnom zločinu koji prkosi svim pravilima Ženevske konvencije. Reagirao je, posebnim priopćenjem, i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je ukrajinskom narodu obećao hvatanje ratnih zločinaca koji su hladno pogubili ukrajinskog vojnika.

Sada je otkriven i njegov identitet. Riječ je o Timofeju Šaduri Mikolajeviču koji je navodno nestao od 3. veljače. Zarobljen je u blizini Vuledara, u regiji Donjeck. Služio je u 30. odvojenoj mehaniziranoj brigadi Konstantin Ostrogski. Njegov je identitet, kažu, potvrdila njegova sestra.

"Moj brat bi svakako bio sposoban na ovaj se način usprotiviti Rusima", kazala je Timofejeva sestra.

"Nikad u svojem životu nije skrivao istinu i to sigurno ne bi učinio pred neprijateljem."

O njegovim ubojicama zasad se samo nagađa. Snimku jezivog pogubljenja podijelila je, između ostalih, i notorna grupa Rusič koju predvodi notorni nacist Aleksej Milčakov, 31-godišnjak koji nosi nadimak "Srbin".

Njegova je grupa, koja pripada postrojbama Wagnerovih plaćenika, na Telegramu podijelila video pogubljenja uz komentar "Konačno normalna reakcija..."

Na snimci se vidi kako jedan ruski vojnik zarobljeniku kaže: "Umri!" te izgovara još nekoliko psovki prije nego ga upuca. Ubojica sa snimke - ili više njih - čiji se glasovi čuju u pozadini, još nisu identificirani.

No, Milčakov je osumnjičen za ratne zločine i od 2022. godine sankcioniran od strane SAD-a, Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i drugih zemalja. Povezan je i sa zločinima u Siriji i Ukrajini. Otvoreno se hvalio fotografiranjem unakaženih i spaljenih tijela Ukrajinaca, a poznat je i po tome što je mrtvim ukrajinskim vojnicima sjekao uši i urezivao kukaste križeve na lica.

Povjerenik za ljudska prava Vrhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, Dmitro Lubinec, ocijenio je da je riječ o "izrazu podlosti i zlobe". Ubijanje zarobljenika predstavlja kršenje Ženevske konvencije, naglasio je. Video je poslao svojim međunarodnim kolegama kao dokaz "još jednog ratnog zločina Rusije".

"U trenutku kada riječi ‘Slava Ukrajini‘ izazivaju čast, poštovanje i ponos u cijelom svijetu, Rusi pucaju na ukrajinski slogan", napisao je on. "Jako je bolno gledati što okupatori rade našem narodu. Cilj Ukrajine, kao i cijelog demokratskog svijeta, jest privesti Rusku Federaciju pravdi”, dodao je.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba obratio se tužitelju Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimu Khanu zbog ovog slučaja.

"Užasna snimka koja prikazuje kako su ruski vojnici pogubili nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika samo zato što je izrekao riječi ‘Slava Ukrajini‘, naveo je ukrajinski šef diplomacije. "Vrlo je važno da Karim Khan odmah pokrene istragu ICC-a o ovom užasnom ratnom zločinu. Krivci moraju biti privedeni pravdi", dodao je.

U međuvremenu je ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin kazao da će pokrenuti kazneni postupak u vezi strijeljanja ukrajinskog ratnog zarobljenika. SBU će voditi slučaj po članku "kršenje zakona i običaja ratovanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:31