HAVARIJA NA ATLANTIKU

PROGOVORILI PREŽIVJELI MORNARI S BOURBON RHODEA 'Osim nekoliko kolačića, u more nam je pala sva hrana i oprema za preživljavanje. Pili smo kišnicu...'

 Marine Nationale

I dalje nema traga nestalom šibenskom kapetanu Dini Miškiću i još šestorici pomoraca koji se smatraju nestalim nakon havarije broda Bourbon Rhode na sjevernom Atlantiku.

Aktivna potraga je, kao što je poznato, prekinuta u subotu, no svi brodovi koji prolaze tim područjem motre situaciju na moru u potrazi za splavi za spašavanje, a područje se nadzire i satelitima.

U međuvremenu, prefekt Martiniquea Franck Robine ispričao je novinarima kako je izgledao život trojice mornara - Rusa i dva Ukrajinca, koji su pronađeni kako plutaju u splavi za spašavanje.

- Ispričali su nam kako su u nekoliko navrata bili blizu smrti. Naročito su opasne situacije bile kada su valovi i jak vjetar prevrtali njihovu splav. Osim nekoliko kolačića, u more im je pala sva hrana i oprema za preživljavanje, a uspjeli su preživjeti skupljajući kišnicu - rekao je Robine, javlja Le Marin.

Osim njih trojice koji su pronađeni živi, dosad su pronađena još četiri tijela mornara s Bourbon Rhodea. Tijela se još nalaze na Martiniqeu radi provođenja identifikacije.

Filipinski pomorac koji je bio na brodu kojim su spašena trojica preživjelih u razgovoru za portal Morski.hr iznio je dosad nepoznat podatak da je istog dana pronađena i druga splav za spašavanje. Pomorac čiji identitet nije otkriven ustvrdio je i kako su mu preživjeli mornari ispričali posljednje trenutke prije no što su ih divlji valovi razdvojili od kolega.

- Posada zrakoplova Falcon ugledala je splav s preživjelima i poslali su nam koordinate, te smo u skladu s tim postupili i pronašli ih. Drugog dana potrage moji kolege su pronašli i tijelo koje pripada južnoafričkom članu posade Bourbon Rhodea i predali smo ga Francuskoj ratnoj mornarici. Kad smo pronašli preživjele, još je jedna splav pronađena, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku, niti od mjesta potonuća, jer sam bio na palubi - ispričao je pomorac dodajući da je informaciju o pronalasku druge splavi dobio od časnika na brodu na kojem se nalazio.

Pomorci su mu, kaže, ispričali kako su uvjeti nevremena na oceanu bili zastrašujući.

- Ispričali su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod, jer se ubrzo brod prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima - prepričao je Filipinac portalu Morski.hr.

Informaciju koju je Filipinac iznio o navodnom pronalasku druge splavi za Jutarnji su u ponedjeljak poslijepodne opovrgnule vlasti Martiniquea.

- Pronađena je samo jedna splav s troje preživjelih. Ne znam odakle dolaze te dezinformacije - rekao nam je Oualid Sahtout, šef ureda za informiranje pri francuskom MUP-u zadužen za prefekturu Martinique.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:36