‘OVO JE TEK POČETAK‘

Progovorili Rusi koji su napali Rusiju: ‘Pet sati... Hej, pet sati! Toliko im je trebalo za reakciju‘

Rusi koji se bore na strani Ukrajine i za cilj imaju svrgavanje Putina s vlasti, nisu posve neovisni od ukrajinskih zapovjednih struktura

Denis Nikitin sa svojim borcima

 Sergey Bobok/Afp

Ruski antiputinovski borci disidenti, nakon upada u Belgorodsku oblast u svojoj domovini, pojavili su se u Ukrajini s trofejom, zarobljenim ruskim oklopnim vozilom, ali imaju problema s time da se drže službenog objašnjenja Kijeva o njihovim pothvatima.

Podsjetimo, te oružane formacije bore se na strani Ukrajine u ratu s Rusijom, no Kijev odbacuje povezanost s tim ruskim partizanskim borcima i tvrdi da oni djeluju neovisno te da nisu pod vojnom kontrolom.

U skladu s time, ukrajinski dužnosnici tvrde da su pripadnici ovih ruskih postrojbi djelovali sami kada su probili rusko-ukrajinsku granicu i u napadu koji se protegnuo i na drugi dan pucali na ruske gradove u regiji Belgorod ranije ovog tjedna. Međutim, kako piše CNN, to baš i nije točno.

Svi pripadnici skupina Legija Sloboda za Rusiju i Ruski dragovoljački korpus - obje sastavljene od ruskih državljana koji se bore u Ukrajini protiv svoje domovine - nalaze se pod zapovjedništvom ukrajinskih snaga sigurnosti.

"Je li to bila samostalna akcija, nekoordinirana s ukrajinskim Ministarstvom obrane ili su vam oni dali upute?", upitao je u srijedu Sam Kiley, novinar CNN-a, Denisa Nikitina - pravog imena Denis Kapustin, a poznat i kao Bijeli Reks - vođu krajnje desnog Ruskog dragovoljačkog korpusa.

"Očito, sve što radimo, svaka odluka koju donesemo u pozadini, preko granice (u Rusiji) ... naša je vlastita odluka", odgovorio je Nikitin.

‘Ukrajinci nam pružaju ohrabrenje i pomoć‘

No, nastavio je priznajući da primaju određeno "ohrabrenje i pomoć". "Ono što radimo, očito, možemo zamoliti naše, da tako kažemo, (ukrajinske) suborce, prijatelje, za njihovu pomoć u planiranju. Što misliš o ovome? Možete li nam reći je li ovo vjerodostojna misija? Bi li to pomoglo Ukrajini u borbi ili bi pogoršalo stvari?", rekao je Nikitin. "Oni će reći će ‘da‘, ‘ne‘, ‘ovo je dobra ideja‘, ‘ovo je loša ideja‘. Dakle, to je jedna vrsta ohrabrenja i pomoći", dodao je. Nikitin, kako piše novinar sina CNN-a, ovime mu nije u potpunosti dao mig, ali zapravo i jest.

image

Napad na Belgorodsku oblast

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

A slični signali dolaze i od Cezara, kako glasi nadimak glasnogovornika Legije Sloboda za Rusiju, umjerenije antiputinovske formacije sastavljene od nekoliko stotina ljudi, koja se također bori na strani Ukrajinaca i cilj joj je svrgavanje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Upitan je li točno da su pri upadu u Belgorodsku oblast koristili i američka oklopna vozila MRAP - a možda čak i vozila koja su Sjedinjene Države donirale Ukrajini - Cezar je rekao: "Mi smo također koristili Humvee. Kupujemo ih putem međunarodne trgovine, u ratnim trgovinama. Da... svatko tko ima nešto novca to može".

Cezar je, kako se navodi, svojim odgovorom ironično i svjesno ponovio rusku propagandu tijekom prve invazije Moskve na Ukrajinu 2014. godine, kada je Kremlj zanijekao da su njegove snage na terenu te su sugerirali da su proruski pobunjenici kupovali ruska vozila na otvorenom tržištu.

SAD: Nismo odobrili nikakav transfer oružja

Korištenje američkih vojnih vozila u operaciji izazvalo je određenu, ali manju konsternaciju u Washingtonu. "Vlada SAD-a nije odobrila nikakve transfere opreme trećim stranama, paravojnim organizacijama izvan ukrajinskih oružanih snaga, niti je ukrajinska vlada zatražila bilo kakve takve transfere", rekao je brigadni general Patrick Ryder, tajnik Pentagona za tisak, naglašavajući da će SAD pomno pratiti situaciju.

image

Denis Nikitin sa svojim borcima

Sergey Bobok/Afp

Zapad je u svojim donacijama inzistirao na tome da Kijev ne koristi oružje koje dobiva od članica NATO saveza unutar granica Rusije. Napadom na rusku metu unutar same Rusije korištenjem krstareće rakete Storm Shadow, koje je isporučila Velika Britanija, primjerice, riskiralo bi se dovođenje NATO-a u izravan sukob s Moskvom. Ipak, oklopna vozila MRAP su tek oklopna vozila, a oružani sustavi su ono što je doista važno.

Ukrajina ne želi imati ništa s napadom u Rusiji, navodi Kiley, te je koristila ruske skupine da obave posao i tvrdila da nisu pod ukrajinskim zapovjedništvom - ovoga puta. Ipak, Kijev će biti oduševljen rezultatom, jer napad disidenata imao je željeni učinak - destabilizirao je Rusiju. Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke paravojne skupine Wagner, već je iskoristio ovaj napad kao dokaz nesposobnosti ruske vojske, s čijim je vrhom već dugo u sukobu.

Kaos u redovima neprijatelja ravan je pobjedi

"Diverzantske i izviđačke snage mirno ulaze u Rusiju i marširaju, snimaju video snimke, voze svoje tenkove, oklopna vozila pješaštva. Gdje je jamstvo da neće ući u Moskvu?... Koliko ja shvaćam, nikoga nije briga za stanovnike Belgorodske oblasti", grmio je Prigožin u utorak u intervjuu s proratnim vojnim blogerom Konstantinom Dolgovom. "Poručujem eliti Ruske Federacije - kučkini sinovi, okupite svoju djecu. Pošaljite ih u rat. Kad dođete na sprovod i počnete ih ukopavati, ljudi će reći: ‘Sada je sve pošteno‘".

image

Borci Ruskog dragovoljačkog korpusa

Sergey Bobok/AFP

Ako ne bude tako, upozorio je vođa plaćenika - koji, unatoč oštrim kritikama koje upućuje kremaljskim elitama i vojnom vrhu, i dalje tvrdi da podržava Putina - sve te podjele bi mogle dovesti do nečega što bi bilo revolucija, upravo kao i 2017. godine. Sa sigurnošću se, navodi autor, može pretpostaviti da podmladak moskovskih elita neće sada odjednom navaliti kroz vrata ureda za regrutaciju oružanih snaga ili Prigožinove zloglasne skupine.

No, kaos u redovima neprijatelja ravan je pobjedi, prema istoimenoj doktrini generala Valerija Gerasimova, načelnika ruskog Glavnog stožera i zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini. A Cezar je uvjeren da su u Moskvi uzdrmani.

"Oni (snage brane Belgorod) su bili preglupi i prespori. Oko pet sati, oko pet sati (za reakciju). Jedino što su radili je da pokušaju razumjeti što se dogodilo. Bila je tek jedna mehanizirana satnija koja je forsirala protunapad. Jučer smo uništili tu mehaniziranu skupinu. Nanijeli smo im teške žrtve", rekao je Cezar na engleskom koji je učio u školi u Rusiji. "To je tek mali početak, samo izviđanje", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:26