IZ RIMA INOSLAV BEŠKER

PROGOVORIO BIVŠI ŠEF VATIKANSKE BANKE 'Kardinal je iza mojih leđa prao kriminalni novac'

Smijenjeni Tedeschi nakon dvije godine šutnje otkrio je ‘kako ga je Vatikan izdao’
 Milivoj Keber/CROPIX

Dvije i po godine poslije svoga (nikad obrazložena) izbacivanja iz “vatikanske banke” IOR-a napokon se oglasio bivši predsjednik te kontroverzne vatikanske novčarske ustanove Ettore Gotti Tedeschi (navodno blizak Opusu Dei).

Njega je još lani u ožujku Kazneni sud u Rimu oslobodio svake odgovornosti za navodni udio u recikliranju (“pranju”) kriminalno stečena novca. Sada je engleski tjednik Catholic Herald objavio Gottijev Tedeschijev papren, ali još pomalo pitijski članak pod grubim naslovom: “Kako me Vatikan izdao”. Kaže Gotti Tedeschi: “Šutio sam dvije i pô godine otkako sam smijenjen. Vjerujem da je sada trenutak da razjasnim neke stvari (ali samo neke).” Evo što on “razjašnjava”.

Naredba Benedikta XVI.

Prvo, da je on po jasnoj naredbi Benedikta XVI. promijenio propise kojima je omogućena veća transparentnost poslovanja IOR-a, pod nadzorom AIF-a (Agencije za financijski nadzor) koju je osnovao i imenovao Benedikt XVI. Da je to pozdravio i Moneyval (nadzorni organ Vijeća Evrope za onemogućavanje “pranja” novca). Da je iza njegovih leđa to promijenjeno te je AIF stavljen pod ingerenciju Državnog tajništva te se tako “nadzornik našao pod nadzorom nadziranoga”. Gotti Tedeschi izbjegava zaključiti tko je tako naredio i u čiju korist - ali je jasno da prst optužbe upire u tadašnjega državnog tajnika Tarcisija Bertonea. Prelata koji je sada sebi uredio prinčevski apartman od 700 metara četvornih “svojim ušteđenim novcem” - pa se novinari po Vatikanu tiho pitaju od čega li je toliko uštedio? Bertonea je kao korupcionaša prozvao u osobnom pismu papi Benediktu XVI. i bivši zamjenik guvernera Vatikanskoga Grada nadbiskup Carlo Maria Viganò, maknut na uglednu dužnost nuncija u Washingtonu; to je pismo “procurilo” iz Vatikana u “aferi Vatileaks” koja je označila početak kraja Ratzingerova pontifikata.

Gotti Tedeschi podsjeća da je Moneyval tu izmjenu pravila ocijenio kao “korak nazad”, te da je međunarodni bankarski sustav tada bio prisiljen prekinuti kontakt s “vatikanskom bankom”. Ona je bila izolirana kao okužena virusom korupcije i “pranja” kriminalno stečena novca. Vatikan je bio odrezan i od kartičnog poslovanja, uz veliku štetu po prihode Vatikanskih muzeja i suvenirnica. Gotti Tedeschi nudi kardinalu Georgeu Pellu, šefu Ekonomskog povjerenstva, crveni tepih za napad na Bertonea, pretpostavljajući da on možda ni ne zna da Kardinalsko povjerenstvo nije izglasalo smjenjivanje Gottija Tedeschija; da ne zna da mu nije dopušteno ni dati iskaz, ni osobno ni pismeno; da jamačno nije vidio ključne dokumente: izvijesti Moneyvala i Deloittea o sprečavanju nadzora, te JP Morgana o zatvaranju IOR-ova računa.

Papa bio iznenađen

Poziva Pella da pročita intervju u Messaggeru 2013. gdje je nadbiskup Gänswein otkrio da je Papa bio veoma iznenađen smjenjivanjem Gottija Tedeschija. Osobito ga nuka da (iako je kasno, barem za samoga Gottija Tedeschija) otkrije četiri tajne: tko je i zašto promijenio zakon o recikliranju novca u Vatikanu u prosincu 2011., tko je odlučio da Gotti Tedeschi bude smijenjen, tko je neposlušno odbio Benediktov zahtjev da Gotti Tedeschi bude rehabilitiran, tko je spriječio da Gotti Tedeschi bude saslušan?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:59