JEDINA ISPOVIJEST

Progovorio čovjek iz sjene: Otkrit ću vam što je bio plan B u slučaju Borisove smrti. Da, imali smo ga

‘Kontinuitet rada vlade jedan je od ključnih principa bilo čijeg ustava i morali smo definirati sve potrebne mjere‘
Boris Johnson i Mark Sedwill
 Stefan Rousseau

Da je britanski premijer Boris Johnson kojim slučajem preminuo od posljedica zaraze koronavirusom ili toliko obolio da nije mogao izvršavati sve dužnosti premijera, postojao je "plan B" za neometani nastavak rada vlade i države, rekao je u razgovoru za Sky News Sir Mark Sedwill, tajnik Ureda kabineta Vlade Velike Britanije i savjetnik Vlade za nacionalnu sigurnost na odlasku.

Sedwill je u svom jedinom i neobično otvorenom intervjuu otkad je stupio na ovu dužnost dodao da se u obzir uzeo i najgori mogući scenarij te da je Johnson odobrio plan koji je osmišljen.

- Kontinuitet rada vlade jedan je od ključnih principa bilo čijeg ustava i morali smo definirati sve potrebne mjere, rekao je.

- S obzirom na to da je (Boris Johnson) trebao biti primljen u jedinicu intenzivnog lječenja te da je tamo trebao primati terapiju, zato smo unaprijed o tome s njim popričali i on je odobrio imenovanje Dominica Raaba prvim državnim tajnikom, koji je potom preuzeo većinu zaduženja premijera, nastavio je.

- Nije to samo za slučaj, ne daj Bože, da mu se zdravlje drastično pogorša, nego za vrijeme boravka u intenzivnoj njezi nije mogao obavljati sve poslove premijera, pogotovo one koji se pojave kada nastupi kriza, zaključio je Sedwill.

Sedwill je rekao da je raspoloženje u Downing Streetu one noći kada je u Velikoj Britaniji proglašena karantena bilo "ozbiljno i mirno" te da se osjećalo da se radi o "zaista važnom nacionalnom trenutku". Kada je upitan je li karantena uvedena u pravom trenutku, Sedwill je priznao da će to biti glavno pitanje nekih budućih analiza.

- Ono što mogu jasno reći je da se o svim tim pitanjima raspravljalo. Je li dovoljno brzo koračamo prema karanteni? Idemo li prebrzo? Ministri su uvijek morali vagati potencijalne ekonomske posljedice, pristanak naroda i slično. Sagledaju li se te odluke iz današnje perspektive, neke će djelovati očitije nego što su to djelovale u trenutku kada su se donosile. Tada niste imali potpune informacije, borili smo se s virusom koji nije bio do kraja poznat, a na dispoziciji smo imali najbolje moguće savjete, rekao je Sedwill za Sky News.

- Bilo je tada iznimno aktivnih odluka. Mislim da će samo vrijeme pokazati jesu li donesene u pravi trenutak. Mogu reći jedino da su svi intenzivno razmišljali o svim aspektima svake odluke, dodao je.

Sedwill je na mjestu tajnika Ureda kabineta Vlade Velike Britanije proveo nešto manje od dvije godine. Na dužnost je stupio 24. listopada 2018. godine, a s nje će odstupiti 9. rujna 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:54