VOJNI ANALITIČAR

Progovorio o ‘najvećoj vojnoj tajni Rusije‘ pa poručio: ‘Mariupolj? Putin je ondje poslao Čečene, da ne bi Rusi ginuli‘

‘Podaci o gubicima su sad najveća vojna tajna u Rusiji. Zadnje što su objavili je da je poginulo 1500 vojnika, to je valjda 10 puta manje od stvarnog broja‘

Čečenski borci (arhivska fotografija)

 AFP

Vojni analitičar Mario Galić komentirao je u N1 Studiju uživo situaciju u Ukrajini. Kaže kako je uobičajeno da vojska objavljuje dnevna izvješća, ali i da svaka vojska stavlja naglasak na one podatke koji joj u tom trenutku odgovaraju i prikazuju je uspješnijom i u boljem svjetlu od neprijateljskih snaga.

“Morate znati da će svaka strana govoriti ono što njima ide u korist. Tako i ukrajinska vojska. Njima trenutno ide u korist da su zaustavili napredovanje Rusa na gotovo svim pravcima. Teške borbe se još vode u Mariouplju, ali to se i očekivalo. Oni su spremni na otpor i bore se od 2014. Ruska vojska na ostalim mjestima uglavnom stoji, a na nekim dijelovima Ukrajina je preuzela inicijativu. To se odnosi na prekidanje opskrbnih puteva…

Glavno težište ukrajinske vojske je ne dopustiti okruženje Kijeva. Ne može se krenuti u napad dok nije opkoljen grad. Ne znam imaju li oni (Rusi) uopće više volje za to. Podaci o gubicima su sad najveća vojna tajna u Rusiji. Zadnje što su objavili je da je poginulo 1500 vojnika, to je valjda 10 puta manje od stvarnog broja”, kaže Galić.

“Obostrani gubici su jako veliki. I ukrajinska snaga ima jednako velike gubitke. Borbe su prva dva tjedna bile velike. Ne možemo još reći da je Mariupolj pao, ali je samo pitanje vremena kad će ga Rusi osvojiti. Rusi su ondje poslali Čečene da ne bi oni ginuli. Ulične borbe su nešto najgore u ratovanju, morate ići čovjek na čovjeka”, objašnjava.

Na pitanje što je s Odesom, Galić kaže kako su Rusi definitivno odustali od ovog grada. “Da bi se isplatilo izvršiti pomorski desant, kopnene snage moraju biti puno bliže. Ruske snage su od Odese udaljene barem dva tjedna intenzivne borbe, gubitaka. Oni na Odesu više ne pomišljaju. Onaj desantni brod koji je uništen je prevozio snage prema Mariupolju.”

“Putin nije zadovoljan kako mu ide rat. Dok ne osvoji Mariupolj, neće biti konkretnih pregovora. Mora ga se očistiti, s ruske strane tako misle. Ovaj rat je ušao u potpuno novu fazu”, govori.

Galić kaže i da je Putin imao loše informacije prije kretanja u invaziju. “Oni su vjerovali da će ih Ukrajinci dočekati cvijećem i čajem. Nevjerojatno. Putin sad mora odlučiti isplati li se više ginuti u Ukrajini. Ruski generali vide da se ruska vojska rasipa, dovlače snage s Dalekog istoka, Rusi masovno bježe. Najnovije, morali su povući vojsku iz Armenije i Gorskog Karabaha pa je azerbajdžanska vojska u ušla u Karabah. Jer znaju da Rusi ne mogu ništa. Takve će im se stvari sad događati. Ruska vojska može bez problema dići milijun rezervista u najboljim godinama, ali Putin se to ne usudi napraviti. Ekonomske sankcije počinju djelovati”, govori Galić objašnjavajući da je odlaskom Renaulta iz Rusije došlo u pitanje više od 100 tisuća radnih mjesta koja teško da će se spasiti i u slučaju izgledne privatizacije Autovasta.

Odgovarajući na pitanje o apelima iz Kijeva o zatvaranju zračnog prostora iznad Ukrajine Galić kaže kako razumije zašto Ukrajinci inzistiraju na tome, ali da NATO ni u kojem slučaju ne može donijeti takvu odluku. “To bi dovelo svijet na rub trećeg svjetskog rata”, zaključuje Galić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 08:17