IZLAZNE ANKETE

Progresivna Slovačka tijesno vodi ispred stranke bivšeg ljevičarskog premijera Roberta Fica

Vlada koju bi vodio Michal Šimečka nastavila bi istim smjerom u vanjskoj politici, zadržavajući snažnu potporu Slovačke Ukrajini

Michal Šimečka

 Vladimir Simicek/AFP

Liberalna stranka Progresivna Slovačka (PS) vodi s 19,97 posto glasova na parlamentarnim izborima u subotu ispred SMER-SSD Roberta Fica koji je dobio 19,09 posto, pokazuju izlazne ankete agencije Median koje je objavila televizija RTVS.

Slovaci su u subotu birali između bivšeg ljevičarskog premijera Roberta Fica, koji je rekao da će, ako pobijedi, ukinuti vojnu pomoć susjednoj Ukrajini, i prozapadnih liberala koje vodi čelnik PS-a Michal Šimečka.

Vlada koju bi vodio Šimečka nastavila bi istim smjerom u vanjskoj politici, zadržavajući snažnu potporu Slovačke Ukrajini i stavljajući zemlju u prointegracijski i liberalni tabor unutar EU-a.

Nasuprot tome, ona kojoj bi na čelu bio Fico značila bi pridruživanje Slovačke Mađarskoj među zemljama EU-a koje dovode u pitanje konsenzus bloka o podršci Ukrajini, u vrijeme kad Europska unija želi zadržati jedinstvo u suprotstavljanju invaziji Rusije.

To bi također Slovačku smjestilo među istočne bivše komunističke države s vladama koje su javno neprijateljski raspoložene prema liberalizmu, među kojima je i Poljska s nacionalističkim PiS-om, koji se također suočava s izborima sljedećega mjeseca.

No kako je vrlo izgledno da ni Ficov SMER-SSD niti PS neće osvojiti većinu, buduća vlada ovisit će o rezultatima manjih stranaka, od libertarijanaca do krajnje desnih ekstremista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:55