INDIJSKI MILIJARDER

Proizvođač najjeftinijeg automobila na svijetu poginuo u luksuznom Mercedesu od pola milijuna kuna

Počast poginulom biznismenu odao je i indijski premijer kazavši kako je njegova ‘smrt veliki gubitak za svijet trgovine i industrije‘

Cyrus Mistry

 Indranil Mukherjee/Afp/Profimedia/Indranil Mukherjee/Afp/Profimedia

Jedan od najistaknutijih indijskih biznismena, 54-godišnji Cyrus Mistry, poginuo je u nedjelju u prometnoj nesreći.

Milijarder i bivši predsjednik Tate, najvećeg indijskog konglomerata koji ima godišnji prihod od 128 milijardi dolara, putovao je iz Ahmedabada u Mumbai kada je vozač Mercedesa u kojem je bio u 15.15 sati udario u razdjelnik na mostu u Palgharu.

U nesreći je poginula još jedna osoba, dva su putnika ozlijeđena, a tijelo Mistryja prevezeno je u lokalnu bolnicu Kasa u Gujaratu na obdukciju, priopćila je policija u zapadnoj indijskoj državi Maharastra.

Počast poginulom biznismenu odao je i indijski premijer Narendra Modi opisavši Mistryja kao ‘obećavajućeg poslovnog vođu‘ te je kazao kako je njegova ‘smrt veliki gubitak za svijet trgovine i industrije‘.

image

Cyrus Mistry

Indranil Mukherjee/Afp/Profimedia/Indranil Mukherjee/Afp/Profimedia

Ova vijest najnoviji je udarac za obitelj Mistry. Naime, njegov otac Pallonji Mistry preminuo je prije samo dva mjeseca, u dobi od 93 godine.

Obiteljska građevinska tvrtka Shapoorji Pallonji, koja je pokrenuta prije više od 150 godina, a danas zapošljava više od 50.000 ljudi, izgradila je kultne zgrade uključujući hotel Oberoi u Mumbaiju i plavo-zlatnu palaču Al Alam za sultana Omana.

Ipak, Pallonji Mistry stekao je svoje pravo bogatstvo jer je bio najveći pojedinačni dioničar - 18,5% početkom 2022. - u Tata Sons, trgovačkoj grupi koja se bavila svime i svačime - od građevinarstva preko kemikalija do komunikacija, a koja od 2000. godine posjeduje i Tetley Tea, jednu od najvećih kompanija za proizvodnju čaja na svijetu. U njihovom je vlasništvu i Jaguar Land Rover koji je dio Tata Motorsa od 2008. godine.

Inače, Tata Motors proizvođač je najjeftinijeg automobila u povijesti, Tata Nano, čija je početna cijena 2009. godine iznosila svega 2000 američkih dolara. Međutim, Nano je bilježio tržišne rezultate ispod očekivanja te se 2018. prestao proizvoditi.

Pallonjijevsin Cyrus imenovan je predsjednikom Tata Sonsa 2012., postavši tek drugi najviši dužnosnik koji ne nosi prezime Tata. Međutim, Cyrus je javno smijenjen samo četiri godine kasnije nakon kritika na račun njegovog upravljanja.

Između Cyrusa i njegove zamjene, Ratana Tate, pokrenita je dugotrajna pravna bitka u kojoj je vrhovni indijski sud na kraju presudio u korist Tata Grupe, rekavši da je Cyrusovo svrgavanje bilo zakonito.

Cyrusov stariji brat, Shapoor Mistry, predsjednik je SP grupe, jedne od najvećih indijskih građevinskih tvrtki. Braća koja su zajedno sa svoje dvije sestre automatski postali irski građani zahvaljujući svojoj majci Patsy Perin Dubash, rođenoj u Dublinu, osnovali su tvrtku rizičnog kapitala Mistry Ventures LLP 2018.

Cyrus Mistry koji je diplomirao građevinarstvo na londonskom Imperial koledžu kao i menadžment na Londonskoj poslovnoj školi, sebe je opisao kao proždrljivog čitača poslovnih knjiga i igrača golfa, te je dijelio ljubav svoje obitelji prema konjima.

Iza njega su ostali supruga Rohiqa i njihova dva sina, Firoz i Zahan.

Nekoliko istaknutih političara i industrijalaca objavilo je svoju sućut nakon što je objavljena vijest o smrti 54-godišnjaka, uključujući predsjednika Tata Sonsa N. Chandrasekarena, koji je rekao da je ‘duboko ožalošćen iznenadnom i preranom smrću‘ Mistryja ‘koji je bio strastven prema životu‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:07