ENERGETSKA POLITIKA

‘Projekt‘ težak 195 milijardi eura: EK objavljuje plan za okončanje energetske ovisnosti o Rusiji

EK želi da se do 2028. više nego udvostruči broj solarnih elektrana u EU-u, a omogućit će i brže dobivanje dozvola

Solarni paneli

 Ina Fassbender/Afp/Profimedia/Ina Fassbender/Afp/Profimedia

Europska komisija u srijedu će predstaviti dugoočekivane prijedloge za odustajanje Europske unije od uvoza ruskih fosilnih goriva, posebice plina, potaknuta ratom u Ukrajini, koji uključuju diversifikaciju plinskih dobavnih pravaca i ubrzanje investicija u zelenu energiju.

U nacrtima prijedloga koje je dpa dobio na uvid, Komisija će, kako se doznaje, predložiti nove ciljeve za proizvodnju i učinkovitost obnovljive energije, ubrzati izdavanje dozvola za projekte zelene energije poput vjetroturbina, proširiti infrastrukturu za iskorištavanje vodika i diversificirati uvoz plina.

Kako bi povećala proizvodnju održive električne energije, Komisija treba predložiti nove ciljeve kako bi se do 2030. godine 45 posto energije u EU-u dobivalo iz obnovljivih izvora, u odnosu na 40 posto kako je prethodno planirano.

Komisija želi da se do 2028. više nego udvostruči broj solarnih elektrana u EU-u, a omogućit će i brže dobivanje dozvole za planirane solarne elektrane, kao i opremanje industrijskih zgrada solarnim panelima.

Druge predložene mjere uključuju povećanje proizvodnje vodika u EU korištenjem električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, kao i uvoz vodika, objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u utorak putem Twittera.

Prema novim planovima pod nazivom REPowerEU, Komisija također želi potaknuti potrošače da štede energiju, na primjer, vozeći manje i sporije ili radeći od kuće.

Ulaganja vrijedna 195 milijardi eura (203 milijarde dolara) tijekom sljedećih pet godina vjerojatno će biti potrebna kako bi se okončala energetska ovisnost o Rusiji, uz inicijative koje su dio klimatskog paketa EU-a "Fit for 55", navodi se u dokumentima koje je agencija dpa dobila na uvid.

Kako bi poboljšala energetsku sigurnost, Komisija također nastoji diversificirati plinske dobavne pravce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 14:39