PRVA NAKON 1989.

Projekt težak 30 milijardi dolara - SAD puni nove nuklearne reaktore, gradili su ih 10 godina: ‘Ispisujemo povijest!‘

Ta se nuklearka nalazi u blizini gradića Waynesboro u Georgiji, na jugoistoku SAD-a, a zasnovana na Westinghusovoj tehnologiji

Ilustracija nuklearke

 Profimedia

Djelatnici nuklearke Vogtle u američkoj saveznoj državi Georgiji počeli su 14. listopada puniti nuklearnim gorivom novi reaktor (jedinica tri) koji će idućih mjeseci početi proizvoditi električnu energiju.

- Ispisujemo povijest ovdje u Georgiji i SAD-u dok se približavamo postavljanju prve nove nuklearne jedinice izgrađene u zemlji u više od 30 godina – rekao je za Voice of America Chris Womack, izvršni direktor kompanije Georgia Power, najvećeg od tri suvlasnika nuklearke Vogtle.

Ta se nuklearka nalazi u blizini gradića Waynesboro u Georgiji, na jugoistoku SAD-a, a zasnovana na Westinghusovoj tehnologiji (PWR), kao i NE Krško. Nuklearka Vogtle počela je s radom 1987. godine kada je u pogon pušten prvi reaktor dok je drugi reaktor počeo proizvoditi električnu energiju 1989. godine. Zatim su 2012. godine, godinu dana nakon havarije u japanskoj nuklearki Fukushima, američka zakonodavna tijela odobrila gradnju dva nova nuklearna reaktora. Bilo je planirano da koštaju 14 milijardi dolara te da počnu s radom 2016. i 2017. godine. U međuvremenu, probijeni su vremenski rokovi gradnje, a cijena novih reaktora skočila je na oko 30 milijardi dolara. Treći reaktor počet će s proizvodnjom električne energije u prvoj polovici iduće godine dok je četvrti reaktor još u izgradnji.

- Ove jedinice su važne za budućnosti energije i služit će kao čisti izvori energije bez emisija u Georgiji sljedećih 60 do 80 godina – naglasio je Chris Womack.

Prva nuklearna elektrana u Obrinsku u tadašnjem Sovjetskom Savezu počela je s radom 1954. godine, a diljem planeta trenutačno su u pogonu 437 reaktora, od kojih 93 u SAD-u, 56 u Francuskoj, 50 u Kini i 38 u Rusiji. Trenutačno je u svijetu u tijeku gradnja 53 nuklearna reaktora. Najviše ih se gradi u Kini i Indiji, Južnoj Koreji i Rusiji. Kina trenutačno gradi 15 reaktora i nalazi se na početku internacionalizacije svog tipa reaktora.

SAD iz nuklearki dobiva 20 posto energije, a sve se češće čuju glasovi o važnosti nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promjena.

- Danas je nuklearna energija na razmeđi. Gotovo 20 posto američke električne energije dolazi iz nuklearne energije. No, iako trenutačni američki nuklearni kapacitet dobro služi zemlji, mnogo je više reaktora predviđenih za gašenje nego što je novih reaktora u izgradnji. Potrebno nam je više nuklearne energije da bismo umanjili emisije u Americi i spriječili klimatsku katastrofu – tvrdi Bill Gates.

Jedan od najbogatijih ljudi današnjice već godinama upozorava na važnost nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promjena, a nedavno je s milijarderom Warenom Buffettom udružio snage na demo projektu izgradnje novog nuklearnog reaktora u američkoj saveznoj državi Wyoming. Reaktor će biti izgrađen u sklopu jedne napuštene termoelektrane na ugljen, a trebao bi poslužiti kao dokaz koncepta nove tehnologije nuklearnih elektrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:33