SCENE POKOLJA

Projektili s podmornice ubili su malenu Lizu (4), oplakuje ju cijela Ukrajina. Olena Zelenska: ‘Poznavala sam nju...‘

Liza je jedno od troje djece ubijenih u napadu u gradu koji je dosad izbjegao ratna razaranja i smatrao se sigurnom lokacijom

Posljedice napada na Vinicu, Liza gura kolica neposredno prije napada

 Sergii Volskyi/Afp/Profimedi/Sergii Volskyi/Afp/Profimedi

Posljednji sati četverogodišnje Lize Dmitrieve zabilježeni su na društvenim mrežama, a njeno stradanje ogledni je primjer sve bestijalnosti i nepredvidljivosti rata u Ukrajini, piše Guardian.

Djevojčica koja je još prošle zime nastupila u božićnom spotu sa suprugom ukrajinskog predsjednika, poginula je u četvrtak u ruskom raketnom napadu na grad Vinicu u središnjoj Ukrajini.

U seriji fotografija i videozapisa možemo kronološki pratiti kako Lizina majka vozi kćer u ružičasto-crnim kolicima u obrazovni centar u gradu za koji se još do četvrtka ujutro vjerovalo kako je, daleko od linije fronte, siguran od ruskih granata.

Na prvoj snimci, snimljenoj u 9.38 ujutro, vidi se Liza u bijelim tajicama i plavoj traper majici sa zakrpom u obliku jajeta na ramenu, kako gura vlastita kolica. Kosa joj je svezana bijelom kopčom u obliku leptira. Smiješi se i gleda majku koja hoda uz nju. Na trenutke u kadru vidimo i Irinu, odjevenu u bijelo i kako se sramežljivo smiješi. Na sljedećoj fotografiji Liza se može vidjeti kako čuči pokraj niskog stola u obrazovnom centru proučavajući list sa slikama na, kako nam je objašnjeno, logopedskoj sesiji.

image

Liza Dmitrieva, sat vremena prije napada

Twitter/Screenshot

Malo prije 11 ujutro majka i kći izlaze kako bi prošetale pločnikom duž jedne strane središnjeg trga u Vinici, prolazeći blizu gradskog Doma časnika, zgrade iz sovjetske ere koja se sada koristi kao kulturni centar za koncerte i predstave.

Liza nikad nije stigla kući. Nešto poslije 11 sati, tri od sedam projektila, navodno ispaljena s ruske podmornice u Crnom moru, pali su na trg, eksplodirali u blizini kulturnog centra, raznijeli prozore na višekatnici i zapalili desetke automobila na obližnjem parkiralištu.

image

Posljedice napada na Vinicu

Sergii Volskyi/Afp/Profimedia/Sergii Volskyi/Afp/Profimedia

Usred pokolja, na nekoliko fotografija, a koje je bolje nikada ne prikazati, može se vidjeti malena Liza kako leži mrtva u svojim prevrnutim kolicima. Odmah do nje može se vidjeti i odsječeno stopalo. Na nekim snimkama vidi se i ruka vojnika koji poseže za kolicima. Stup gustog dima već ispunjava nebo, a komadi metala lete svuda po trgu.

Liza je jedno od troje djece ubijenih u napadu u gradu koji je dosad izbjegao ratna razaranja i smatrao se sigurnom lokacijom. Irina, njena majka izgubila je nogu u napadu koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao kao "teroristički čin".

image

Napad na Vinicu

Sergii Volskyi/Afp/Profimedia/Sergii Volskyi/Afp/Profimedia

Lokalne novine razgovarale su nakon tragedije s Irininom prijateljicom.

“Ona je moja najbolja prijateljica. Oboje imamo ‘sunčanu’ djecu”, rekla je Lidia Vojtenko, koristeći ukrajinsku frazu za djecu s poteškoćama u razvoju.

"Ira je izgleda bila pri svijesti kada je odvedena na odjel intenzivne njege, ali Liza je umrla na mjestu. Ne mogu više govoriti o tome. Preteško mi je", dodala je Lidia.

image

Napad na Vinicu

Sergei Supinsky/Afp
image

U napadu je ubijeno troje djece

Str/Afp

Olena Zelenska, supruga predsjednika Zelenskog, rekla je da je prepoznala djevojčicu s kojom je snimila video za proslavu blagdana.

“Bili smo užasnuti kada smo vidjeli fotografiju prevrnutih dječjih kolica iz Vinice. A onda sam, čitajući vijesti, shvatila da sam znala tu djevojčicu. Upoznali smo se na snimanju spota za Božić“, napisala je Zelenska na Twitteru.

U tom videu, Liza se može vidjeti kako s Prvom damom Ukrajine oslikava božićne kuglice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:53