NADREALNA SNIMKA

Prometni čep kod Belgoroda: ‘Pričekajte malo da ispalimo rakete na Harkiv pa možete dalje‘

Civili u osobnim automobilima prisiljeni su stajati i strpljivo čekati da ruske oružane snage završe sa svojom paljbom iz raketnog sustava

Snimka raketiranja s ceste u Belgorodu

 Screenshot/X

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, koji redovito na svojem profilu na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, objavljuje video snimke i informacije o ratnim zbivanjima, objavio je u srijedu video snimku za koju tvrdi da su je počeli dijeliti ruski proratni vojni blogeri.

Kako u objavi uz snimku navodi Geraščenko, snimka navodno prikazuje ruski mobilni višecijevni raketni bacač Grad koji ispaljuje projektile na područje intenzivnih borbi u ukrajinskoj regiji Harkiv sa ceste u ruskoj Belgorodskoj oblasti. Za to vrijeme, civili u osobnim automobilima prisiljeni su stajati i strpljivo čekati da ruske oružane snage završe sa svojom paljbom iz raketnog sustava.

Autentičnost snimke nije neovisno potvrđena, no u skladu je s nekim ranijim izvješćima o događanjima u regiji Belgorod.

Tako je Kyiv Post još je ožujku izvijestio da su se civili u ruskoj regiji Belgorod, pograničnom području smještenom uz granicu s Ukrajinom, žalili da noću ne mogu spavati jer je ruska vojska rasporedila vojnu opremu i raketne bacače u stambenim područjima i od tamo otvara vatru na proukrajinske i antiputinovske ruske dragovoljačke oružane skupine, koje su tada intenzivno izvršavale upade i izvodile napade u toj regiji.

U presretnutom pozivu koji je objavila Ukrajinska vojnoobavještajna služba (GUR), a prenio ukrajinski list, žena koja živi u regiji Belgorod rekla je da su ruske vlasti postavile bacače BM-21 122 mm Grad MLRS na raskrižju u blizini njezine kuće u stambenoj zgradi.

"Uništili su pola Gorkovskog, sela u okrugu Hrajvoronski u Belgorodskoj oblasti, kažu. I sada to još uvijek rade", rekla je žena u telefonskom razgovoru. "Odlučili su postaviti Gradove na raskrižju kod Kirpične. Toliko je glasno da je kao jeb*** noćna mora na raskrižju".

Žena je dodala kako cijelu noć nije mogla spavati od neprestane vatre. "Noćas nisam ni oka sklopila, cijelu noć. To je noćna mora!", požalila se.

Sudeći prema snimki koju je objavio Geraščenko - ukoliko je autentična - ni nekoliko mjeseca kasnije za civile u Belgorodskoj regiji po tom se pitanju nije mnogo toga promijenilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:08