POD UDAROM EUROSKEPTIKA

Promijeni plan ili se suoči s porazom, poručuju kritičari premijerki May

Theresa May
 REUTERS

Britanska premijerka Theresa May u nedjelju je pod sve većim pritiskom da izmijeni svoj plan za Brexit kako bi izbjegla poraz prilikom parlamentarne ratifikacije sporazuma s EU.

U vrijeme kada i Britanija i EU govore da je dogovor blizu, euroskeptični zastupnici i vođe manje sjevernoirske stranke koja podupire konzervativnu vladu ponovno su zaprijetili da će biti protiv uvjeta dogovora na kojima May radi s Bruxellesom.

Izjašnjavanje parlamenta, do kojeg će vjerojatno doći krajem godine, bit će dosad najjasnije otvaranje karata u dugotrajnim pregovorima o izlasku iz EU, najvećem zaokretu u britanskoj vanjskoj i trgovinskoj politici u više od 40 godina.

May ima potporu svojih ministara, ali teško da može ignorirati sve brojnije glasove da promijeni plan nakon ostavke jednog od njih i prijetnje pobunom sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP).

"Ako vlada napravi stratešku pogrešku i prioritet joj bude umiriti Europu, umjesto neovisnog i cjelovitog Ujedinjenog Kraljevstva, onda nažalost moramo glasati protiv dogovora", rekao je Steve Baker, vodeći euroskeptik i bivši ministar za list Sunday Telegraph.

Glavna bitka vodi se oko uređenja granice između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske. Problem kako spriječiti povratak "tvrde granice" između Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, članice EU, postao je najveća prepreka u postizanju dogovora o Brexitu te povećao izglede da London izađe iz Unije bez dogovora.

Velika će Britanija napustiti EU u ožujku sa ili bez dogovora koji bi trebao olakšati Brexit, koji će odvojiti peto po veličini gospodarstvo na svijetu od njenih najvećih trgovinskih partnera.

Dodajući pritisku na britansku premijerku Theresu May, u petak je Jo Johnson, mlađi brat Borisa, dao ostavku na dužnost u vladi pozvavši na novi referendum kako bi se izbjeglo da njezini planovi za Brexit izazovu najveću krizu u Britaniji od Drugog svjetskog rata.

Dajući ostavku na dužnost podtajnika u ministarstvu prometa Johnson je nazvao Mayine planove za Brexit iluzijama te rekao kako ne može glasovati za dogovor koji bi ona trebala obznaniti u parlamentu za nekoliko tjedana.

Ured premijerke May je nakon toga rekao kako Britanija neće imati drugi referendum o članstvu u Europskoj uniji ni pod kojim okolnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:24