TIJESNA VEĆINA

Promijenila se politička mapa Švedske: Blok koji vodi krajnja desnica preuzima vlast

Premijerka Magdalena Andersson istaknula je kako su socijaldemokrati i dalje ostali najveća švedska stranka

 Jimmie Akesson i njegovi Švedski demokrati (SD) slave pobjedu

 Jonathan Nackstrand/Afp

Čelnica švedskih socijaldemokrata priznala je poraz na izborima održanim u srijedu, na kojem je pobjedu odnio blok desničarskih stranaka predvođenih krajnje desnim Švedskim demokratima (SD), piše Guardian.

Premijerka Magdalena Andersson na konferenciji za novinare istaknula je kako su socijaldemokrati i dalje ostali najveća švedska stranka, s više od 30 posto glasova, te da je većina koju će u parlamentu činiti desni blok prilično labava.

Kada su u srijedu prebrojani glasovi poštom i glasovi građana koji žive u inozemstvu, ta, kako kaže Andresson, labava koalicija SD-a i tri stranke desnog centra uspjela je tijesno (za svega tri mjesta) osvojiti većinu parlamentu

Još nema nikakvih vijesti o tome kako će zajedno vladati SD i umjereni, demokršćanski liberali. Valja podsjetiti kako su, prije izbora, stranke desnog centra poručile da neće prihvatiti da krajnja desnica bude dio vlade.

Međutim, ovako dobar rezultat SD-a, koji ga sada čini drugom po veličini strankom u Švedskoj – i najvećom na desnici, promijenio je odnose na političkoj mapi Švedske.

“Sada počinje posao kako bismo Švedsku ponovno učinili dobrom državom za život”, napisao je na Facebooku čelnik SD-a Jimmie Åkesson.

Umjereni, Švedski demokrati, demokršćani i liberali nakon izbora u nedjelju trebali bi imati 176 zastupnika u parlamentu s 349 mjesta. Lijevi blok osvojio je 173 mjesta, pokazuju trenutni rezultati.

Izbori predstavljaju preokret u švedskoj politici jer bi prvi put dio vlasti trebali postati protuimigrantski Švedski demokrati, ignorirani od svih drugih stranaka otkad su ušli u parlament 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:34