BOGATSTVO SVIJETA

Promjena na vrhu ljestvice: Kina pretekla SAD i postala najbogatija nacija na svijetu

Ukupna neto vrijednost svijeta popela se s 156 bilijuna dolara 2000. godine, na 514 bilijuna dolara 2020. godine

Prizor iz Pekinga

 Jade Gao/AFP

Kina je i službeno pretekla SAD i postala najbogatija nacija na svijetu, pokazalo je novo izvješće, piše portal NextShark.

Ukupna neto vrijednost svijeta popela se s 156 bilijuna dolara 2000. godine, na 514 bilijuna dolara 2020. godine čime je svijet postao bogatiji nego je ikad bio u bilo kojem trenutku povijesti.

Kina je zaslužna za skoro trećinu tog povećanja, pokazalo je izvješće konzultantske firme McKinsey & Company.

McKinsey je analizirao nacionalne bilance 10 zemalja koje predstavljaju 60 posto svjetskog dohotka. Od tih zemalja, Kina je imala 50-postotni rast neto vrijednosti, a slijede je SAD (22 posto) i Japan (11 posto).

Izvješće je pokazalo da je bogatstvo Kine naraslo sa 7 bilijuna dolara u 2000., na 120 bilijuna dolara 2020. godine. Bogatstvo SAD-a se u istom razdoblju više nego udvostručilo na 90 bilijuna dolara.

No, iako je svijet danas bogatiji nego je ikad bio, nejednakosti i dalje postoje. Samo u Kini i u SAD-u, više od 67 posto bogatstva kontrolira 10 posto najbogatijih kućanstava - i oni nastavljaju zarađivati ​​sve više i više.

Izvješće je, također, pokazalo da 68 posto svjetske neto vrijednosti leži u nekretninama. Ostatak je u infrastrukturi, zalihama, strojevima i opremi te 'nematerijalnim vrijednostima' kao što su intelektualno vlasništvo i patenti, navodi Bloomberg.

S rastućim troškovima nekretnina, Kina bi s tvrtkom za razvoj nekretnina Evergrande sa sjedištem u Shenzhenu, mogla pretrpjeti financijsku krizu sličnu stambenom balonu koji je u Americi pukao 2008. Tvrtka Evergrande je već sada u jako nezgodnoj situaciji zbog dugova u ukupnom iznosu od 300 milijardi dolara, što je navodno prisililo njenog predsjednika da proda svoju osobnu imovinu, navodi CNN.

Kolaps globalnih cijena imovine mogao bi uništiti čak 33 posto svjetskog bogatstva, istaknuo je McKinsey. Kako bi se izbjegao takav scenarij, potrebno je potaknuti produktivna i održiva ulaganja koja doprinose globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP), pokazalo je izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:34