DIPLOMATSKA OFENZIVA

Promjena svjetskog poretka: Moskva stvara novu organizaciju, rivala Grupi sedmorice. Potražnja za članstvom je velika

Zemlje BRICS-a već raspravljaju o mogućnosti otpora globalnoj dominaciji američkog dolara i koriste druge valute

Dmitrij Peskov, Sergej Lavrov i Vladimir Putin

 Tass/Ddp Usa/Profimedia/Tass/ddp Usa/profimedia

Južna Afrika će se pridružiti Rusiji u ‘mijenjanju svjetskog poretka‘ u kojem veću ulogu igraju nezapadne organizacije kao što je BRICS, kazala je ministrica vanjskih poslova Južne Afrike Naledi Pandor, piše theglobeandmail.

Naledi Pandor je to kazala u ponedjeljak kad se susrela s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na početku njegove turneje po afričkim glavnim gradovima. Rusija i Južna Afrika su dvije od pet članica BRICS-a, zajedno s Kinom, Indijom i Brazilom.

Rat u Ukrajini je revitalizirao kampanju Moskve kojom želi stvoriti novu organizaciju koja bi se natjecala s blokom zemalja kojima dominira Zapad kao što je Grupa sedmorice. BRICS bi se po nekim prognozama mogao proširiti tijekom sljedeće godine kako bi uključio zemlje poput Nigerije, Egipta, Venezuele, Irana, Argentine i Saudijske Arabije.

Ranije ovog mjeseca Pandor je rekla da postoji ‘velika potražnja‘ za članstvom u BRICS-u. Odluka o ekspanziji će vjerojatno biti donesena ove godine, za vrijeme predsjedanja Južne Afrike ovom grupom, kazala je.

Zemlje BRICS-a već raspravljaju o mogućnosti otpora globalnoj dominaciji američkog dolara i koriste druge valute u svojim transkacijama, kazala je Pandor.

Novi svjetski poredak

Na susretu s Lavrovom je rekla: - BRICS bi trebao igrati proaktivnu ulogu u procesu stvaranja novog poretka u svijetu.

- Trenutne globalne geopolitičke tendencije jasno pokazuju potrebu da se kreira institucionalni mehanizam koji će imati formu i globalno povjerenje kojim bi se promoviralo mir i sigurnost, kazala je.

Lavrov je rekao da je detaljno razgovarao s Pandor o BRICS-u. - Svi se slažemo da je ova struktura primjer istinski multilateralne i multipolarne diplomacije, koja je bazirana na potrazi za zajedničkim interesima, rekao je.

Steven Gruzd, voditelj rusko-afričkog istraživačkog programa kazao je da je BRICS pronašao novi razlog postojanja kao rezultat rusko-ukrajinskog konflikta.

- U grupi postoji jasno uvjerenje da svijet ne treba imati samo jednu supersilu i da ta jedna super sila ne trebaju biti SAD. Mora postojati multipolarnost i drugi centri moći, kazao je Gruzd.

- Vjerujem da se BRICS postavlja kao rival skupini G7, rekao je.

Moskva u zadnje vrijeme pokušava dobiti veću potporu u Africi. Nakon što je posjetio četiri zemlje u srpnju, Lavrov ovog mjeseca posjećuje još četiri, a sljedećeg još četiri. Njegova turneja uključuje Angolu, Bocvanu i Esvatini, a zatim slijede Alžir, Maroko, Tunis i Mauritanija.

Kineski ministar vanjskih poslova je u međuvremenu posjetio pet afričkih država ovaj mjesec, a dvojica američkih dužnosnika su u pojedinačnim posjetama u šest afričkih država ovog tjedna.

Globalne sile znaju da imaju veće šanse u Ujedinjenim narodima ako osvoje potporu afričkih država, a Afrika ima 54 glasa u Općoj skupštini UN-a.

Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu vlada Južne Afrike je zahtijevala da se Rusi odmah povuku. Upozoravali su da ruska vojna akcija može izazvati ‘ljudske patnje i razaranja‘ i veliku štetu svjetskoj ekonomiji. Ali u međuvremenu Južna Afrika je odbila ponoviti svoju kritiku i suzdržala se prilikom glasanja u UN-u.

Pandor je sada izjavila da bi ponavljanje izjave s početka sukoba bilo ‘pojednostavljujuće i infantilno‘ s obzirom na ‘veliki transfer oružja‘ Ukrajini od njenih saveznika.

Kazala je da su razgovori s Lavrovom bili ‘izvrsni‘ i opisala je Južnu Afriku kao prijatelja Rusije.

Mala skupina prosvjednika s ukrajinskim zastavama je demonstrirala ispred zgrade vlade gdje se odvijao ovaj susret.

Južna Afrika, Rusija i Kina su najavile planove za vježbe mornarice sljedećeg mjeseca u Južnoj Africi, a uključeni će biti i ruski brodovi.

Iz Bijele kuće su poručili da vježbe vojne mornarice stvaraju problem za SAD kad god neka država ima zajedničke vježbe s Rusima u trenutku dok Rusija vodi brutalan rat protiv Ukrajine, piše theglobeandmail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:17