VATIKAN

Promjena u zadnji čas: Papa bio na tradicionalnoj večernjoj misi, ali je nije predvodio

Papa nije predvodio misu kako se očekivalo, već je tu dužnost prepustio vatikanskom kardinalu. Vatikan nije objasnio zbog čega

Papa Franjo tijekom večernjeg bogoslužja

 Alberto PIZZOLI/AFP

Papa Franjo je u petak u bazilici svetog Petra prisustvovao večernjem bogoslužju tijekom kojega je pohvalio sve one koji su na pandemiju covida-19 odgovorili odgovorno i solidarno, a ne stavom "svatko za sebe".

Papa nije predvodio misu kako se očekivalo, već je tu dužnost prepustio vatikanskom kardinalu. Vatikan nije objasnio zbog čega je, čini se u zadnji trenutak došlo do promjene, jer je u programu pisalo da će misu voditi Franjo.

No Sveti Otac u crkvu je ušao bez pomoći i dobro je izgledao. Veći dio mise je sjedio.

image

Papa Franjo tijekom večernjeg bogoslužja

Alberto PIZZOLI/AFP

Kasnije je bez poteškoća otišao do podija te pročitao svoju homiliju. Prošle je godine Franjo bio primoran preskočiti misu zbog ishijalgije koja mu je prouzročila bolove u nozi.

I ove bi godine, da je predvodio misu, Papa morao stajati i klečati te držati tešku zlatnu posudu s hostijama za pričest.

Zbog pandemije covida u bazilici svetog Petra na tradicionalnoj misi zahvale poznatoj kao "Te Deum" bilo je samo nekoliko stotina vjernika.

image

Papa Franjo tijekom večernjeg bogoslužja

Alberto PIZZOLI/AFP

Covid-19 je Franju prisilio da otkaže i tradicionalni posjet jaslicama na vatikanskome Trgu sv. Petra, o čemu je službeni Vatikan izvijestio u četvrtak.

Franjo je u homiliji rekao da se zbog pandemije mnogi osjećaju izgubljeno, no da smo svi reagirali s osjećajem odgovornosti.

Papa Franjo, ujedno i rimski biskup, iskoristio je homiliju, kojoj je prisustvovao i rimski gradonačelnik Robert Gualteri, da izrazi žaljenje zbog stanja talijanske prijestolnice.

image

Papa Franjo tijekom večernjeg bogoslužja

Alberto PIZZOLI/AFP

Već nekoliko godina Rimljani imaju problem s odvozom smeća i gomilanjem otpada po gradu, osobito u stambenim područjima, a otpad je privukao krda divljih svinja u prigradska i gradska naselja.

"Rim je prekrasan grad koji ne prestaje očaravati, no za one koji ovdje žive, nažalost nije baš uvijek dostojanstven", rekao je Franjo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:34