PRIČA O POTOPU

PRONAĐEN NACRT NOINE ARKE? Britanac tvrdi da je našao 4000 godina staru pločicu s opisom mitskog plovila

 Screenshot

Kustos British Museuma Irving Finkel tvrdi da je otkrio 4000 godina staru pločicu na kojoj su opisani materijali i mjere za gradnju Noine Arke. Finkel je napisao knjigu "Arka prije Noe" u kojoj opisuje mitsko plovilo na način nepoznat ijednom arheologu koji se dosad bavio tom temom. Finker tvrdi da je Noina arka bila okrugla i u svom muzejskom blogu tvrdi da mu je pločicu u muzej donio Douglas Simmonds, a njemu ju je pak u nasljedstvo ostavio otac. Čovjek je pločicu navodno našao među starinama je nakon Drugoga svjetskog rata stjecajem okolnosti pokupio u Egiptu i Kini.

Pločica je, tvrdi Finkel "jedna među milijunima", potječe iz 1750. prije Krista i na njoj je zapisana babilonska "Priča o potopu". Babilonska priča i njezine sličnost s pričom o potopu u Bibliji poznate su otprije ali Finkelova pločica, tvrdi on, "sadrži zapanjujuće nove podatke."

Navodi nekoliko vrsta materijala koje je Noa prema uputama od Boga koristio za izgradnju arke: "Količine konopca od palminih vlakana, drvena rebra i silna vjedra vrelog bitumena za pečaćenje dovršenog broda...Propisana količina potopa, rastegnutog u ravnoj liniji, spojila bi London i Edingburh." tvrdi Finkel.

Prema njegovoj rekonstrukciji Noina arka bila je velika 3,6 četvorna kilometra, kao jedno i pol nogometno igralište, a zidovi su joj bili visoki šest metara. Finkela je najviše zapanjio detalj o okruglom tlocrtu arke. "Koliko ja znam, nitko nikad nije razmišljao o toj mogućnosti." Agenciji Associated Press rekao je da je pločica koju čuva "jedan od najvažnijih ikad pronađenih zapisa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:27