SRETAN ZAVRŠETAK

Pronađen USB s povjerljivim podacima stanovnika grada Amagasakija koje je izgubio pijani tehničar

Na USB-u su bila imena, datumi rođenja i identifikacijski brojevi za oko 460.000 ljudi, kao i njihove kućne adrese i bankovni podaci

Ilustracija

 Frank Duenzl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Umjesto da nakon smjene prvo izbriše s USB sticka sve povjerljive podatke, jedan je japanski tehničar nakon odrađenog radnog dana taj USB samo ubacio u torbu i s prijateljima odjurio u izakayu - vrstu vrlo popularnog bara s hranom i pićem. Tamo je proveo oko tri sata pijući sake s trojicom kolega, a zatim se onesvijestio na ulici ispred kafića.

Slučaj o kojem smo već pisali u Jutarnjem, dogodio se prošle srijede, a kad se nesretnik probudio oko 3 sata ujutro, njegove torbe - u kojoj su se nalazila dva USB sticka, od kojih je jedan bio rezervni uređaj i sadržavao iste podatke - više nije bilo.

Kako piše New York Times, osramoćeni djelatnici gradske uprave Amagasakija, industrijskog grada sjeverozapadno od Osake, objasnili su na konferenciji za novinare, da su na USB-u bila imena, datumi rođenja i identifikacijski brojevi za oko 460.000 ljudi, odnosno cjelokupnog stanovništva grada. Njihove kućne adrese i bankovni podaci također su bili među podacima.

Muškarac, čije ime nije objavljeno, bio je zaposlenik tvrtke Biprogy, tehnološke kompanije koju je grad angažirao za podjelu novčane pomoći obiteljima pogođenima pandemijom koronavirusa. Jedan od zadataka je bio i premještanje privatnih podataka stanovnika s gradskih računala na one iz pozivnog centra u Suiti, obližnjem gradu u prefekturi Osaka, kako bi se omogućila isplata novca.

Sljedeći dan je uzeo slobodno kako bi potražio izgubljene USB-ove. Kako ih nije uspio pronaći, prijavio je gubitak policijskoj postaji u Suiti, gdje je otišao piti s kolegama. Također je o događaju obavijestio i svoju firmu.

Sljedećeg dana, kompanija je organizirala potragu. Nakon što nisu uspjeli pronaći USB-ove, dužnosnici Amagasakija skrušeno su sazvali konferenciju za novinare.

'Duboko se ispričavam što smo građanima izazvali probleme', rekao je Kazumi Inamura, gradonačelnik Amagasakija.

Informacije na USB stickovima zaštićene su 13-znamenkastom alfanumeričkom lozinkom, dodao je Tomotsugu Nakao, drugi gradski dužnosnik, želeći uvjeriti javnost da su njihovi podaci ipak sigurni. Ali uvjeravanje nije uspjelo pa su bijesni stanovnici zatrpali gradski ured s 30.000 ljutitih poziva u roku od 24 sata.

Osim toga, pretraživali su oglase na internetu u potrazi za 'kriptiranim flash diskovima u Amagasakiju' i nagađali koliko će vremena trebati da se probije lozinka. Jedna elektronička tvrtka iskoristila je priliku da izreklamira svoje šifrirane USB memorije, koje su opisali kao 'posve neprobojne i sto posto sigurne'.

Sljedećeg dana, dva dana nakon nestanka izgubljenih USB-ova, zaposlenik ih je, zajedno s torbom, pronašao ispred stambene zgrade u Suiti dok je s policijskim službenicima pretraživao to područje. Biprogy je održao još jednu konferenciju za tisak i obznanio dobre vijesti.

Ne zna se kako su USB stickovi dospjeli tamo, no dužnosnici tvrtke rekli su da su lozinke nepromijenjene i da za sada nema naznaka da su podaci kompromitirani.

'Bio je pijan do te mjere da je zaspao na ulici. Nije se ničeg sjećao, pa je moguće da je on sâm otišao tamo i odnio torbu', rekao je Yuji Takeuchi, direktor tvrtke Biprogy.

Dodao je da tvrtka nije dovoljno jasno objasnila gradskim dužnosnicima da će se za prijenos podataka koristiti USB stickovi te da će taj zadatak obavljati samo jedan zaposlenik. U budućnosti će, kazao je, tvrtka koristiti više od jednog zaposlenika za takve prijenose podataka ili će angažirati usluge zaštitarske službe.

'Intenzivno smo razmišljali o slučaju i provest ćemo edukaciju naših zaposlenika kako se to više ne bi ponovilo', rekao je.

Predstavnik Biprogyja rekao je da nesretni, na alkohol osjetljiv zaposlenik radi kod njih gotovo 20 godina i da duboko žali što nije odmah izbrisao podatke nakon što je završio posao. Akiyoshi Hiraoka, predsjednik i izvršni direktor Biprogyja, rekao je da će zaposlenik biti disciplinski kažnjen, iako tvrtka još nije odlučila kako.

USB stickovi, koji su relativno mali pa ih je lako zagubiti, i prije su igrali ulogu u skupim nezgodama. Zračna luka Heathrow kažnjena je 2018. godine sa 147.000 dolara nakon što je zaposlenik izgubio nešifrirani USB na kojem su, između ostalog, bila imena, brojevi putovnica i datumi rođenja 10 ljudi.

No mnogi predmeti izgubljeni u Japanu, uspješno se pronađu zbog vrlo učinkovite mreže za izgubljene i nađene stvari, s otprilike 6000 kapsula poznatih kao 'koban' i smještenih u policijskim postajama u gotovo svim četvrtima diljem zemlje.

U 2015. japanskoj policiji doneseno je 26,7 milijuna predmeta. Osim toga, 2016. policiji je samo u Tokiju vraćeno 3,67 milijardi pronađenih jena, odnosno oko 27 milijuna dolara u gotovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:22