KRAJ PANICI

Pronađena radioaktivna kapsula koju je div kojeg su protjerali iz Srbije izgubio prije više od dva tjedna

Locirati taj objekt bila je ogromna zadaća, a skupine za potragu doslovno su pronašle iglu u plastu sijena, rekao je ministar hitnih službi

Pronađena radioaktivna kaspula

 Handout/various sources/AFP

Australske vlasti u srijedu su pronašle radioaktivnu kapsulu izgubljenu u golemoj divljini nakon gotovo tjedan dana potrage duž dionice autoceste duge 1400 km, rekao je dužnosnik hitne službe.

Vojska je provjerila kapsulu i ona će biti prebačena u sigurni objekt u gradu Perthu u četvrtak, rekao je ministar hitnih službi Stephen Dawson na konferenciji za novinare.

"Kad uzmete u obzir opseg istraživanja, locirati taj objekt bila je ogromna zadaća, a skupine za potragu doslovno su pronašle iglu u plastu sijena", izjavio je Dawson.

Radioaktivna kapsula bila je dio mjerača koji se koristi za mjerenje gustoće željezne rude iz rudnika Gudai-Darri u udaljenoj australskoj regiji Kimberley.

Rio Tinto je povjerio prijevoz specijaliziranom izvođaču i u ponedjeljak se ispričao za gubitak koji se dogodio u nekom trenutku u posljednja dva tjedna.

Ruda se odvozila u postrojenje u predgrađu Pertha - udaljenost duža od dužine Velike Britanije.

image

Mjesto na kojem je pronađena radioaktivna kaspula

Handout/various sources/AFP

Djelatnici ministarstva za hitne slučajeve Zapadne Australije, uprave za nacionalnu sigurnost, stručnjaci za radijaciju i drugi pretraživali su dionicu autoceste u potrazi za malom kapsulom koja je izgubljena u transportu prije više od dva tjedna.

Dužnosnici su rekli da je kapsula očito pala s kamiona i sletjela na rub ceste, dodajući da je malo vjerojatno da će se to područje kontaminirati.

Srebrna kapsula promjera 6 mm i duga 8 mm sadrži cezij-137 koji emitira zračenje jednako primanju 10 rendgenskih zraka u sat vremena.

Ljudima je rečeno da ostanu najmanje pet metara udaljeni od kapsule ako je uoče jer bi izloženost mogla uzrokovati opekline od zračenja ili radijacijsku bolest, premda se pretpostavlja da proći pokraj kapsule nosi relativno nizak rizik, sličan izlaganju rendgenskim zrakama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:55