AVIOTRAGEDIJA

Pronađeni komadi olupine nestalog aviona, uočeni i posmrtni ostaci putnika: ‘Znamo gdje je pao‘

U zrakoplovu su bila 62 putnika i članova posade, a s radara je nestao četiri minute nakon polijetanja
 Adek Berry/AFP

Indonezijske vlasti objavile su kako su u nedjelju ujutro otkrili signale s dvije lokacije u Javanskom moru koji bi mogli dolaziti iz crne kutije zrakoplova Sriwijaya Aira koji je u subotu nestao s radara samo četiri minute nakon polijetanja iz Jakarte za Pontianak, dok su spasilačke ekipe u moru pronašle dijelove ljudskih tijela i komade zrakoplova.

U nestalom zrakoplovu bilo je 62 putnika i članova posade.

"Uvjeren sam kako ćemo vrlo brzo pronaći zrakoplov", izjavio je član indonezijskog ratnog zrakoplovstva uključen u potragu napominjući da vjeruju da manje-više znaju najvjerojatniju lokaciju pada.

Potraga za zrakoplovom fokusirana je na šire područje otoka Laki i Lancang gdje je dubina mora između 20 i 23 metara.

Dosad je otkriveno više komada olupine, kao i prtljaga nestalih putnika, ali i posmrtni ostaci nekih od njih.

Prema dosad raspoloživim podacima, avion je s aerodroma u Jakarti poletio u subotu u 14:36 po lokalnom vremenu, a već u 14:40 iščeznuo je s radarskih zaslona. Let prema Pontianaku trebao je trajati oko sat i pol.

Posada aviona nije poslala nikakav poziv upomoć tako da će pronalazak crnih kutija biti od presudne važnosti za utvrđivanje uzroka pada Boeinga 737, starijeg modela koji nema veze s 'ukletim' Boeingom 737 MAX.

Kako je javio servis Flightradar24, u posljednjoj minuti leta u kojoj je avion bio vidljiv na radaru iznenada je počeo gubiti na visini te je u kratkom razdoblju, prije nestanka, 'potonuo' više od 10.000 stopa (3.000 metara).

Svjedoci tvrde da su čuli najmanje jednu eksploziju.

- Poput munje je pao u more i ekspodirao odmah nakon toga. Bilo je to prilično blizu nas, krhotine su mi skoro udarile u brod, izjavio je jedan ribar za BBC koji tvrdi da je svjedočio tragediji.

Vjeruje se da je u avionu bilo 50 putnika i 12 članova posade. Među putnicima je bilo i desetero djece, uključujući i tri novorođenčeta. Vjeruje se da su svi imali državljanstvo Indonezije.

image
Adek Berry/AFP
image
Adek Berry/AFP
image
Demy Sanjaya/AFP
image
Demy Sanjaya/AFP
image
Adek Berry/AFP
image
Adek Berry/AFP
image
Adek Berry/AFP
image
Dany Krisnadhi/AFP
image
Dany Krisnadhi/AFP
image
Dany Krisnadhi/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:24