DRAMA U ATLANTIKU

PRONAĐENO MRTVO TIJELO JEDNOG ČLANA POSADE S POTONULOG TEGLJAČA 'Obavijestili smo obitelj preminulog pomorca, ne žele da se otkriva njegov identitet'

 
 Screenshot/YouTube

Tvrtka Bourbon Offshore, u čijem je vlasništvu tegljač koji je potonuo prošlog tjedna, objavila je da je u moru pronađeno mrtvo tijelo jednog člana posade.

Tijelo nestalog pomorca locirao je zrakoplov koji sudjeluje u akciji spašavanja, a iz mora su ga izvukli spasioci s jednog od pet brodova koji su stigli na lokaciju.

Iz Bourbona javljaju da je obitelj preminulog pomorca obaviještena o tragičnim vijestima te da su oni zatražili da se ne otkriva njegov identitet.

"Naše misli i molitve su uz obitelji i prijatelje naših pomoraca. Ova tragedija pogodila je sve zaposlenike Bourbona koji pružaju podršku obiteljima pomoraca. Ostajemo potpuno mobilizirani kako bismo pronašli preostale članove posade. Želio bih zahvaliti spasiocima i ekipama Kriznog stožera na neumornom i predanom radu", izjavio je izvršni direktor kompanije Gaël Bodénès.

Podsjetimo, tijekom vikenda su spašena trojica ukrajinskih pomoraca koje su spasioci zatekli na čamcu za spašavanje.

Nakon današnje tragične vijesti, službeno se još desetorica pomoraca vode kao nestali.

Brod Bourbon Rhode, čiji je kapetan hrvatski pomorac Dino Miškić, potonuo je u teritorijalnim vodama Martiniquea.

Kapetan Uljanikovog tankera: 'Treba vidjeti što se dogodilo, svojom voljom nitko ne bi išao u to'

Nastavlja se potraga za nestalim pomorcima francuskog tegljača „Bourbon Rhode“ u Atlantskom oceanu. U pomoć su stigli i francuska fregata „Ventose“ s helikopterom „Pantera“.

“Potraga za tegljačem Burbon Rhode i dalje je u tijeku, a provodi ju Regionalni centar za traganje i spašavanje uz pomoć francuske mornarice. Jučer navečer su francuski i američki zrakoplovi u moru uočili brod za spašavanje prema kojem trenutno plovi jedan od komercijalnih brodova uključenih u potragu”, priopćeno je iz kompanije Bourbon Maritime&Logistics, prenosi portal Morski.hr.

Načelnik sektora uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora Lukša Čičovački, za HRT, kaže kako trenutačno najveći izazov predstavlja ogromno područje ove pretrage.

– Izuzetno je teško uočiti osobu u moru ili malu spasilačku splav na tolikom prostoru. Potragu su posljednjih dana otežali i izuzetno loši vremenski uvjeti i loše stanje mora, objasnio je Čičovački dodavši da akcijom spašavanja koordiniraju Francuzi.

– Operacije se prema onome u što mi imamo uvid odvijaju izuzetno organizirano – jučer i danas u potrazi sudjeluje 7 pomorskih i 2 zračne spasilačke jedinice. Mapiracije su podijeljene u sedam sektora i nadamo se da ćemo uskoro imati bolje vijesti, rekao je Čičovački.

Kapetan Lino Sokolić, zapovjednik je broda Uljanik Plovidbe, tankera Champion, koji se također nalazi na Atlantiku, ali srećom daleko od uragana Lorenzo. Sokolić, koji je gotovo 40 godina na moru, kaže kako se ne može sa sigurnošću tvrditi zašto se Burbon Rhode našao na putu uragana.

– Trebalo bi vidjeti okolnosti kako se to dogodilo. Obično se takva nevremena izbjegava, u njih se ne ulazi. Treba vidjeti okolnosti i zašto se to dogodilo, sigurno nitko svojom voljom ne bi ušao u takvo nevrijeme, ustvrdio je.

– Kod takvog nevremena veličina broda nema nekog utjecaja, iako je normalno bolje biti na većem nego manjem brodu. No takvo nevrijeme radi od vas ono što želi, morate se tome prilagoditi i pokušati izaći van. Gledao sam na prognozi to nevrijeme, to je moralo biti strašno, istaknuo je dodavši da u potrazi pomažu i trgovački brodovi koji su se u vrijeme nesreće našli u blizini.

– Ne znam koliko oni mogu pomoći u ovakvim uvjetima, ali barem mogu osmatrati i možda uočiti nekog člana posade na splavi. To je staro pravilo plovidbe da se treba odazvati na svaki poziv u pomoć, istaknuo je za HRT Sokolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:01