STRAVA

Pronađeno obezglavljeno tijelo imućnog Iranca: ‘Ubila ga je obitelj nakon što su saznali da je gay‘

Ubojice su nazvali Fazelijevu majku i rekli joj gdje može naći obezglavljeno tijelo svog sina jedinca
 Instagram

Ali Fazeli Monfared, 20-godišnjak iz Irana, ubijen je prilikom 'ubojstva iz časti' koje su počinili njegovi rođaci nakon što su saznali da je homoseksualac, izvijestile su LGBTQ grupe u Iranu i Turskoj.

Mladić kojeg su obitelj i prijatelji zvali nadimkom Alireza, podnio je zahtjev za izuzećem od obveznog služenja vojnog roka, a plan mu je bio otići iz države i preseliti se u Tursku kako bi živio sa svojom bliskom prijateljicom, Aghilom Bayat, izvijestili su iz LGBTQ mreže 6Rang.

Iako je homoseksualno ponašanje kriminalno djelo u Iranu, vojni zakon dopušta homoseksualcima i transrodnim osobama izuzeće iz služenja vojnog roka jer su 'mentalno bolesni'.

Fazeli Monfared primio je na svoju mail adresu potvrdu o izuzeću, no za to je doznao jedan član njegove obitelji i tako otkrio da je Fazeli homoseksualac.

Organizacija je izvijestila kako je rođak prethodno njegovom ocu kazao kako 'mladić sramoti obitelj zbog načina odijevanja', a obitelj mu je i prije prijetila smaknućem.

Nakon što su potvrdili svoje sumnje, grupa rođaka odvela je Fazelija u selo kraj Ahvaza 4. svibnja i ubila ga, kazala je Shadi Amin, izvršna direktorica 6Ranga za NBC News.

- Uz pomoć njegove priče želimo Vladi Irana reći da maknu taj odlomak iz zakona o izuzimanju od služenja vojnog roka upravo radi 'potvrda o izuzeću'.

Aghil Bayat kazala je za 6Rang kako su ubojice nazvali Fazelijevu majku i rekli joj gdje može naći obezglavljeno tijelo svog sina jedinca.

Policija je izvijestila kako je troje muškaraca uhićeno, no Bayat tvrdi kako su to rekli samo da smire Fazelijevu majku.

Ipak, Shadi Amin uvjerena je kako će doći do uhićenja jer 'Fazeli Monfared dolazi iz imućne obitelji, a njegov otac je jako ljut zbog smrti svog sina'.

Iako je Iran kriminalizirao homoseksualni čin, nije ilegalno biti homoseksualac, navodi Amin.

Iran je jedna od 11 zemalja gdje je istospolni seks kažnjiv smrću, te jedna od 70 država gdje je homoseksualni čin kriminalno djelo.

Iranska vlada kažnjava seks s osobom istog spola kaznom od 31 do 100 udaraca bičem pa sve do smrtne kazne.

Amin ističe kako bi druge države trebale pritisnuti Iran da makne smrtnu kaznu jer je to u suprotnom 'dopuštenje' obiteljima da povrijede svoju djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 11:02