POKOJNI VLADAR

PRONAĐENO TIJELO IRANSKOG ŠAHA REZE? Iranci vjeruju da je u pitanju upravo on, islamski vođe su u strahu od jačanja rojalista

 

Mumificirano tijelo pronađeno u blizini razrušenog hrama u Teheranu najvjerojatnije pripada šahu Rezi, vladaru Irana iz dinastije Pahlavi s početka 20. stoljeća. Njegovo ponovno pojavljivanje zasigurno će bit velik problem za trenutne islamske vođe, piše Guardian.

Lokalni mediji objavljuju kontradiktorne izvještaje o otkriću u hramu šaha Abdula-Azima, u blizini bivšeg kraljevskog mauzoleja na jugu glavnoga grada gdje je šah Pahlavi bio pokopan.

Konzervativni mediji odbacuju mogućnost da se uistinu radi o pokojnom vladaru, no mnogi vjeruju da je njihovo negiranje povezano sa strahom od ponovnog jačanja rojalista i to baš sada, u vrijeme kad se Islamska Republika trudi obraniti učinke revolucije.

Mauzolej šaha Reze je uništen još 1979. godine nakon revolucije koja je svrgnula i dinastiju Pahlavi. Tad su se islamski ekstremisti popeli na toranj mauzoleja i uništili ga pneumatskim čekičima i bušilicama. Jedan od islamskih vođa, Sadegh Khalkhali, znan i kao 'sudac za vješanje', izrazio je svoje žaljenje jer tijelo Reze Pahlavija nije pronađeno.

I dalje nije potvrđeno da je pronađeno mumificirano tijelo doista pripadalo šahu Rezi, no mjesto otkrića i sličnost između mumije i fotografije pokojnog šaha na odru daje izvjesnu težinu toj tvrdnji.

Nakon ovog otkrića, ponovno su se pojavili glasovi koji zazivaju vrijeme šaha, a koji se nisu čuli desetljećima i koji zorno govore o razini nezadovoljstva koju osjećaju stanovnici Irana živeći pod vlašću ajatolaha.

'Reza šah, Bog te blagoslovio', ljudi su skandirali tijekom nedavnih prosvjeda zbog ekonomske situacije, a koji su se u međuvremenu bili proširili na čak 80 gradova.

Abbas Milani, ravnatelj iranskih studija na Sveučilištu Stanford, kaže kako bi ponovno pojavljivanje šaha bila prava noćna mora za trenutni iranski režim jer je to 'dokaz da povijest ipak ne pišu autoritarni vladari opremljeni silom, licemjerjem, lopatama i buldožerima'.

Šah Reza bio je modernizator Irana unatoč tome što je vladao despotski. Izgradio je željeznicu, uredio obrazovni sustav, no i zabranio pokrivanje lica žena što se ipak nije svidjelo svim građanima koji su većinom muslimani.

Umro je 1944. u egzilu u Južnoj Africi kamo je dospio nakon anglo-sovjetske invazije na Iran tijekom Drugog svjetskog rata. Njegovo je tijelo poslano u Egipat gdje je mumificirano nakon čega je prebačeno u Teheran gdje je pokopano u mauzoleju.

Njegov sin, Muhamed Reza šah naslijedio ga je na tronu 1941. no u osvit islamske revolucije 1979. i on je pobjegao iz zemlje.

Rezin unuk, princ Reza Pahlavi, na Twitteru je objavio da pomno prati vijesti o otkriću mumificiranog tijela. Također je demantirao šuškanja da je tijelo njegova djeda izneseno iz zemlje tijekom revolucije.

'Istražujemo čitav slučaj i nadamo se da ćemo imati neke odgovore u narednim danima. Upozoravam dužnosnike Irana da ne pokušavaju nešto zataškati ili sakriti', napisao je Reza Pahlavi u svojem tweetu.

Nije jasno što se dogodilo s mumijom nakon što je otkrivena. Neki tvrde da je ponovno pokopana. Fotografiju koja se pojavila na društvenim mrežama, kako je kasnije objašnjeno, napravio je vozač kamiona koji je radio na gradilištu.

Hassan Khalilabadi, ravnatelj iranskog vijeća za kulturu, turizam i baštinu, rekao je da su nakon otkrića radovi na gradilištu prekinuti.

'Tijelo je pronađeno tijekom iskapanja i radova na hranu šaha Abdula-Azima. Čim smo pronašli tijelo, radovi su obustavljeni.'

Khalilabadi je rekao da doista postoji mogućnost da se radi o pokojnom šahu Rezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:14